Bez izbornih jedinica

Bivši predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu nije isključio mogućnost održavanja srpskih izbora na Kosovu 3. aprila, ali smatra da bi taj proces morao da bude logistički, tako da ne utiče na suverenitet i funkcionisanje institucija Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

On je rekao da je ranije OSCE rukovodio u određenim centrima za prikupljanje glasova i da je to mehanizam koji je praktično pomogao srpskim građanima na Kosovu.

"Ne kažem da izbori u Srbiji treba da se održe na Kosovu, ali kažem da može biti kao u prethodnim situacijama u centru koji se prati na međunarodnom planu, ali ne i da pokušavaju da stvore izborne jedinice na Kosovu", rekao je Sejdiu.

Povodom dijaloga Beograda i Prištine, Sejdiu je naveo da je to osjetljiv i izuzetno komplikovan proces za Kosovo, kao i da je dijalog nekoliko puta bio u zastoju zbog opstrukcija srpske strane. Prema njegovim riječima, strategija Srbije je da opstruiše proces koji u finalu ide ka međusobnom priznanju i da kosovski predstavnici u dijalogu treba da vode računa kako ne bi upali u tu zamku Srbije.

"Strategija Srbije je da prolongira proces i da na kraju ne dođe do nečega što će biti rješenje za relaksirani odnos dvije zemlje", rekao je Sejdiu.

On smatra da Kosovo treba da ima dobrosusjedske odnose sa Srbijom i da građani Srbije imaju isti interes jer je to regionalni interes.

Sejdiu je rekao i da je važno da Kosovo bude strateški partner za mir i stabilnost, kako bi bilo međunarodno priznato od pet zemalja EU koje to nisu učinile.

"Za nas je važno da budemo važan partner za mir i stabilnost u ovom aspektu, da Kosovo bude međunarodno priznato od pet zemalja EU, što bi bio dobar ključ za druga priznanja koja bi mogla doći", rekao je Sejdiu.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online