Stručnjak za međunarodne odnose

Stručnjak za međunarodne odnose Akri Çipa ocjenio je da bi održavanje srpskih izbora 3. aprila na Kosovu uvećalo mogućnost destabilizacije na Kosovu, kao i da ukoliko bi izbori bili održani kao i ranije, da bi to vratilo asimetričnu situaciju između dvije strane, prenosi Koha.

Çipa je naveo da ako nema kompenzacione politike u slučaju da se na Kosovu dopuste izbori, odnosno ako to ne bude propraćeno recipročnim mjerama sa oslobađanjem koje Kosovo može da dobije od Beograda, da se onda time vraća asimetrična situacija između Beograda i Prištine.

"Vjerujem da vraćanje statusa kvo i način na koji su izbori održani ranije na Kosovu vraćaju asimetričnu situaciju između dvije strane. U vezi sa izborima 3. aprila naglašena je mogućnost destabilizacije", rekao je Çipa na KTV.

On je ocjenio da bi rat u Ukrajini mogao da donese opasnosti i za Balkan, ali da je potencijalna opasnost u Bosni i Hercegovini, kao i da Kosovo ne mora da diže lažne uzbune, pošto je NATO prisutan na Kosovu i postoje bezbjednosne garancije.

"Ne treba da glumimo alarme koji mogu biti kontraproduktivni", rekao je Çipa, aludirajući na upozorenja kosovskih lidera o potencijalnom napadu na Kosovo.

Naveo je da slabljenje Rusije jača poziciju Kosova jer, dodaje, uklanja barijere u Savjetu bezbjednosti UN gdje je Rusija svojim vetom onemogućila prihvatanje Kosova.

"Rusija je takođe direktno podržavala Beograd u raznim oblicima. Smanjenje kapaciteta Rusije da podrži srpsku stvar povećava kapacitet Kosova na međunarodnom planu", rekao je Çipa.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore