Zamjenica predsjednika PDK

Zamjenica predsjednika Demokratske partije Kosova Vlora Çitaku smatra da bi Kosovo trebalo da iskoristi jedinstvo EU i SAD u vezi sa događajima u Ukrajini za dalje jačanje "međunarodnog subjektiviteta" Kosova, a da je najrealnija mogućnost za Kosovo članstvo u Savjetu Evrope, nakon odlaska Rusije iz te međunarodne organizacije, prenosi Ekonomija onlajn.

"Već nekoliko godina imamo potrebnu većinu. Za razliku od NATO i EU, u Savjetu Evrope nije potreban konsenzus i niko nema pravo veta. Potrebna je većina, koju Kosovo ima već dugi niz godina, ali su nas saveznici savjetovali da ne idemo dalje sa aplikacijom. Sada kada je Rusija napustila ovaj važan međunarodni mehanizam koji na kraju nije samo prestižno tijelo, već nudi i građaninu višestruke koristi, nadam se da će Vlada djelovati brzo u koordinaciji sa saveznicima", rekla je Çitaku.

Ona je navela da je razvoj događaja u Ukrajini drastično promjenio pristup evroatlantskih saveznika prema zemljama Zapadnog Balkana i da je to razlog zašto bi, kako je navela, Kosovo trebalo da iskoristi zamah kada EU i SAD imaju jedinstven stav, a da bi vlada trebalo da učini više na tom planu.

"Svakako ima decenija otkako EU i SAD nisu bile toliko sinhronizovane. Ovo jedinstvo prijatelja Kosova, evroatlantskog svijeta, treba da iskoriste institucije Kosova za dalje jačanje međunarodnog subjektiviteta Kosova", navela je Çitaku.

Prema njenim riječima, PDK kao opozicija možda i ne zna sve detalje, ali i iz svog iskustva zna da diplomatija zahtjeva određeni stepen diskrecije i da se svaki posao ne objavljuje.

"Ali, voljela bih da vidim više rada, posvećenosti i ozbiljnosti", rekla je Çitaku.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online