Premijer Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je, nakon sastanka sa austrijskim kancelarom Karlom Nehammerom, da kosovske institucije neće sprečiti Srbe da glasaju na izborima 3. aprila, ali je dodao da Kosovo želi da poštuje Ustav, zakone i rezoluciju koja je izglasana 15. januara, a kojom nije dozvoljeno da Srbi glasaju na referendumu, prenosi Ekonomija Online.

“Nisam razgovarao o izborima 3. aprila sa austrijskim kancelarom. Želimo da poštujemo Ustav, zakon i rezoluciju od 15. januara ove godine i ne želimo da sprečavamo građane Kosova da imaju pravo glasa da to ostvare. Možda postoji neko ko želi destabilizaciju, incidente, ali to nisu naše institucija", rekao je premijer Kurti.

Dodao je da ne očekuje probleme kada je u pitanju izlazak Srba na izbore 3. aprila

"Ali čak i ako, daleko bilo, bude nekog ekscesa, nećemo dozvoliti da se to dogodi“, zaključio je Kurti.

Premijer je naveo da je od kancelara Nehammera zatražio podršku za članstvo Kosova u Savjetu Evrope, kao i podršku za viznu liberalizaciju.

"Razgovarali smo sa austrijskim kancelarom o novoj političkoj situaciji i potrebi za dodatnom brigom u ovom dijelu Evrope. Naglasio sam značaj članstva Kosova u Savjetu Evrope, kao i ubrzanje integracione agende ka članstvu u EU. Tražio sam od kancelara da insistira na  odluci o liberalizaciji viznog režima u Evropskom savjetu, jer je ovo zakasnela odluka koja šteti ne samo građanima, već i privredi Kosova“, rekao je Kurti.

Kurti se  osvrnuo i na rat u Ukrajini navodeći da je Zapadni Balkan u opasnosti i da je zbog toga savez sa Zapadom, NATO i SAD nerazdvojan.

"Putin Kosovo pominje skoro svaki dan praveći lažne paralele sa Krimom. Onaj koji se protivio intervenciji spasavanja NATO 1999. godine želi da zloupotrebi slučaj Kosova kako bi ostvario svoju hegemoniju  Zapadni Balkan je u opasnosti, a ovdje se već vodi hibridni rat. U Nišu se nalazi Ruski humanitarni centar, koji je pun ruskih agenata. Zabrinuti smo, ali se ne bojimo", rekao je Kurti.

On je izrazio spremnost Kosova da stambeno zbrine ukrajinske izbjeglice, kao što su zbrinuli Afganistance.

"Naša vlada je orijentisana ka reformama i želimo da ispunimo sve kriterijume za članstvo u Evropskoj uniji. Rekao sam kancelaru da Kosovo nastavlja da bude stabilan i pouzdan partner. Pridružili smo se sankcijama Rusiji i izrazili spremnost da obezbedimo i omogućimo uslove za rad za 20 ukrajinskih novinara i našu spremnost da udomimo do 5.000 izbjeglica“, rekao je on.

Pomenuo je da je narod šokiran slikama koje stižu iz Ukrajine, navodeći da ga podsjećaju na stradanje Albanaca od prije 23 godine.

Izvor: Kosovo Onlajn/Ekonomia online