Specijalni sud

Sudski postupak koji se vodi u Hagu protiv dvojice optuženih – Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja, priveden je kraju nakon višednevnog procesa iznošenja završnih riječi tužilaštva i odbrane.

„Specijalno tužilaštvo je iznelo svoje podneske o izricanju kazne Gucatiju i Haradinaju tražeći osuđujuću presudu po svim tačkama, dok je Odbrana tražila oslobađajuće presude za obojicu optuženih, koji su se juče i obratili sudu“, sapšteno je iz Specijalizovanih komora Kosova.

Poručili su da će Vijeće koje vodi ovaj sudski proces doneti presudu u „dogledno vrijeme“, bez detaljnijeg preciziranja kada bi to moglo da bude.

U svakom slučaju, ovo će biti prva presuda Specijalizovanih vijeća Kosova od njegovog osnivanja odlukom Skupštine Kosova 2014. godine.

Iz ovog suda su ujedno najavili da je otkazano ročište koje je bilo planirano za danas.

Predsjednik Udruženja veterana „OVK“, Hysni Gucati i potpredsjednik ovog udruženja Nasim Haradinaj, optuženi su u šest tačaka za „krivična djela protiv pravosuđa, tj. ometanje službenih lica u obavljanju službenih dužnosti (dvije tačke), zastrašivanje svjedoka, odmazdu i povredu tajnosti postupka (dvije tačke).

Ta krivična dela, Haradinaj i Gucati su, prema optužnici, počinili tako što su, na konferencijama za štampu Udruženja boraca OVK u Prištini, od 7. do 25. septembra 2020., objavili povjerljive dokumente suda i tužilaštva za zločine boraca OVK, uključujući i identitet potencijalnih svjedoka.

Gucati i Haradinaj su u pritvoru suda od septembra 2020, odnosno, nakon što su u Prištini uhapšeni od strane snaga EULEX-a i prebačeni u Hag.

Ubrzo je uslijedilo prvo pojavljivanje pred sudom gdje su obojica tvrdili da nisu krivi, a što su ponavljali i tokom suđenja koje je počelo 7. oktobra 2021. godine.

Tužilaštvo je svoj dokazni postupak okončalo 10 novembra, a dok su branioci Gucatija i Haradinaja izvodili svoje dokaze od 15. decembra do 2. februara 2022.

U prethodnim danima pred sudskim vijećem kojim predsjedava američki sudija Charles Smith, a koji je i potpredsjednik suda, tužilaštvo i odbrana su iznosili svoje završne riječi.

Tužioci su u svojoj završnoj riječi tvrdili da su dokazali krivicu Hysnija Gucatija i Nasima Haradinaja po svim tačkama optužnice, te su zatražili od suda da ih osudi na po šest godina zatvora i na globu od po 100 evra.

Tužiteljka Boliqi je kazala da „dokazi protiv optuženih ne mogu biti uvjerljiviji“, budući da se njihovi „kriminalni akti i namjera“ mogu videti na snimcima sa konferencija za štampu i iz brojnih televizijskih intervjua koje su dali.

Ni odbrana, po tužiteljki Boliqi, nije osporavala da su Gucati i Haradinaj povjerljive sudske dokumente stavili pred novinare i pozvali ih da ih objave, znajući da su u njima imena zaštićenih svjedoka koja se ne smeju otkrivati.

Svjedoke su, pritom, nazvali „izdajnicima“, „kolaborantima“ i „špijunima“, poručujući im da ih niko ne može zaštititi, jer „svi znaju ko su oni“.

„Optuženi su potvrdili da su to učinili da bi ovaj sud bio raspušten“ ili opstruisan, naglasila je tužiteljka Boliqi.

Ona je podvukla da je neistinita tvrdnja odbrane da optuženi nikada nisu spomenuli ime nijednog svjedoka, zato što „dokazi pokazuju“ da jesu.

Sa druge strane, tokom završne riječi odbrane, zatraženo je da sud donese oslobađajuću presudu.

Haradinajev advokat, Tobby Kedman, izjavio je da njegov klijent nikada nije pretio potencijalnim svjedocima u predmetima ratnih zločina, već da je samo izneo svoje lično mišljenje, što je osnovno pravo svakog kosovskog građanina“.

„Nije bilo prijetnji, opstrukcije, mešanja ili osvete… tužilaštvo nije identifikovalo nijednog svjedoka kojem je prećeno ili koji je bio uplašen zbog postupaka Gucatija i Haradinaja“, rekao je Kedman sudu.

Dodao je da tužilaštvo nije čak ni identifikovalo „kome se (Haradinaj) svetio“.

Kedman je naveo da je Haradinaj zapravo, kada je postao zamjenik predsjednika Udruženja ratnih veterana OVK, pozivao bivše pripadnike OVK da „sarađuju (sa sudom) jer nemaju šta da kriju, niti imaju od čega da se plaše“.