Uzajamno priznanje

Glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Beogradom Besnik Bislimi izjavio je da se sa Srbijom ne pregovara o priznanju, već o opštem sporazumu u čijem je središtu uzajamno priznanje, jer je težnja da se normalizuju odnosi, prenosi Telegrafi.

„Ne pregovaramo o priznanju, već o opštem sporazumu sa Srbijom, u čijem je središtu priznanje, jer težimo da normalizujemo odnose sa susednom zemljom", rekao je on.

Bislimi je u izjavi za Rajonipress naglasio da tajming kraja dijaloga ne zavisi samo od Kosova, kao i da sa Srbijom neće potpisati nikakav sporazum koji je u suprotnosti sa interesima Kosova.

„Ne mogu da prejudiciram trajanje dijaloga, ali bi bilo idealno da se ovaj dug i naporan put završi u roku od dvije godine. Čak je i Lajčak zainteresovan za ubrzanje procesa dijaloga i zapamtite da je malo diplomata EU koje uživaju više poštovanja od Lajčaka i srećan sam što su Lajčakova očekivanja od epiloga dijaloga bliska našim. Takođe ne vidimo nikakve razlike u odnosu na Gabriela Escobara, koji je direktno uključen u proces dijaloga“, rekao je Bislimi.

Bislimi kaže da neće potpisati nijedan dokument koji nije u interesu Kosova.

„Inače ne potpisujem nijedan dokument koji nije pravedan i prihvatljiv za državu Kosovo. Nemam čak ni ovlašćenja da potpišem jer su premijer i Skupština najviši organi za ovo pitanje“, rekao je Bislimi.

Govoreći o obećanjima Evropske unije o viznoj liberalizaciji, Besnik Bislimi kaže da je Kosovo ispunilo kriterijume i obaveze.

„Mislim da ima pozitivnih vijesti za Kosovo i da dobijamo pozitivan poen u pogledu borbe protiv kriminala i korupcije od međunarodne zajednice. Optimista sam i vjerujem u Evropsku uniju“, dodao je Bislimi.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi