Dok je Srbija...

Premijer Kosova Albin Kurti kazao je ja da bi bilo dobro kada bi pet zemalja članica EU priznale Kosovo, jer Kosovo planira ove godine da podnese zahtjev za članstvo u EU, prenosi Ideks onlajn.

"Mi ćemo se ove godine prijaviti za članstvo u Evropskoj uniji. Bilo bi veoma dobro da Kosovo bude primljeno u Savjet Evrope i NATO-ov program Partnerstvo za mir", kazao je Kurti za švicarsku televiziju Blink.

Kurti je kazao da Kosovo ima kontakte sa državama koje nisu priznale nezavisnost Kosova ii da se nada da će ove godine, promjeniti svoj stav.

"U kontaktu smo sa državama koje nisu priznale Kosovo. Četiri od njih su i članice NATO, Španija, Slovačka, Grčka i Rumunija. I Kipar koji je dio Evropske unije, ali ne i NATO. Nadam se da će ove godine ove zemlje učiniti veliki korak ka priznavanju i pridružiti se većini zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova, a koje su dio EU i NATO", rekao je Kurti.

Premijer Kosova je istakao da je Kosovo prošle godine učestvovalo u vežbi "Deffender 2021" sa državama članicama NATO-a, od marta do juna sa 330 vojnika, dok je Srbija učestvovala sa Rusijom u "Slovenskom štitu".

Izvor: Kosovo Online/Indeksonline.net