Predsjednica Kosova Vjosa Osmani uputila je 10. marta pismo predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država Josephu Bidenu u kojem je zatražila pomoć SAD za ulazak Kosova u NATO, prenosi Telegrafi.

Osmani je istakla da je Kosovo danas ključni faktor u promovisanju regionalne stabilnosti. Navela je i da SAD u "ovom izazovnom vremenu za sve", mogu da računaju na podršku Kosova.

„Evropa se suočava sa najmračnijim i najopasnijim vremenima od kraja Hladnog rata. Dok dijelimo zajednički cilj zaštite i unapređenja globalne bezbjednosti, članstvo Kosova u NATO-u postalo je veoma važno. Argumenti protiv članstva Kosova u NATO-u zanemaruju važnost bezbjednosti na Zapadnom Balkanu i ne služe interesima slobodnog demokratskog svijeta, koji je pod sve većom opsadom autoritarnih tendencija i njihove agresivne politike“, napisala je Osmani.


Prvi dio pisma koje je Vjosa Osmani uputila Bidenu/Telegrafi.com

Izražavamo uvjerenje, dodala je, da će Sjedinjene Američke Države iskoristiti svoje vođstvo i uticaj da aktivno podrže i unaprede složeni proces članstva Kosova u NATO-u, počevši od programa Partnerstvo za mir.

"Radujem se da ću vas lično sresti što je prije moguće", napisala je Osmani u pismu američkom predsjedniku.

Izvor: Kosovo Online/Telegrafi