Novac poreskih obveznika

Lirika Agusholi iz Grupe za pravne i političke studije izjavila je da se za političke partije na Kosovu svake godine izdvaja oko 4,2 miliona eura, a sredstva se dodjeljuju na osnovu broja poslanika u Skupštini, prenosi Koha.

Agusholi kaže da se stranke finansiraju iz javnih i privatnih fondova. Javna su ona koja se izdvajaju od strane Centralne izborne komisije, dok su privatna sredstva prihodi od članstva ili donacije iz inostranstva. Sredstva iz CIK dodeljuju se na osnovu broja poslanika.

Ona je naglasila da je najveći problem proces finansiranja revizija, a da da Samoopredjeljenje godinama ima problem da opravda potrošnju goriva.

"Već tri godine glavni problem Samoopredjeljenja je opravdanost potrošnje goriva. Troškovi nisu pokriveni pratećom dokumentacijom. Revizor je naveo da je nemoguće utvrditi da li je to realan trošak. Skrenuta im je pažnja i na gotovinske transakcije", navela je Agusholi.

Dodaje da je Demokratski savez Kosova otvorio više bankovnih računa što predstavlja kršenje zakona.

“U 2020. godini, LDK u izvršenim kupovinama ne primjenjuje nikakvu kontrole. Iako su statutom definisali mogucnost interne finansijske kontrole, ona je izostala", pojasnila je Agusholi.

Demokratska partija Kosova i Alijansa za budućnost Kosova, kako je navela, ne primjenjuju tendersku proceduru, a problemi sa prijavljivanjem troškova, kako je navela, postoje i u Srpskoj listi.

Fitim Muloli, stručnjak u kompaniji POLCON koja se bavi oblastima podrške izbornim kampanjama podsjetio je da su političke stranke u obavezi da svake godine podnose finansijske izvještaje.

On smatra da je najveći problem finansiranja stranka jeste neodgovarajući proces revizije.

Prema njegovim riječima, u slučaju zloupotrebe ili grešaka u izvještajima, izriču se kazne i sankcije, ali one su najčešće veoma blage.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore