Institut za političke studije

Za pripreme za članstvo u Savjetu Evrope nedostajalo je političke volje i jedinstva, smatra direktorka prištinskog Instituta za političke studije Leonora Kryeziu i dodaje da za to ne postoje prepreke, prenosi Koha.

"Smatram da nema prepreka, potrebani su rad i politička volja, a mislim da ova vlast ima slobodne ruke da djeluje jer ima većinu. Samo su potrebne dobre pripreme kako pristupiti Savjetu Evrope“, rekla je Kryeziu.

Komitet ministara EK je u srijedu odobrio preporuku Parlamentarne skupštine o isključenju Rusije.

Iako Rusija nije bila glavna prepreka, kako navodi Kryeziu, njeno napuštanje iz Savjeta Evrope moglo bi da olakša eventualni prijem Kosova.

"Zaista ne postoji nikakva prepreka, odsustvo Rusije iz Savjeta Evrope je plus, ali Rusija nikada nije bila najvažnija prepreka. Sada imamo veliku grupu parlamentaraca koji nemaju pravo glasa što znatno olakšava poziciju Kosova, ali to ne znači da će učlanjenje biti jednostavno u ovom trenutku“, dodala je Kryeziu.

Hitan prijem Kosova u Savjet Evrope zatražio je bivši ministar spoljnih poslova Enver Hoxhaj, a predsjednica Kosova Vjosa Osmani navela je da je prijem u SE prioritet svih prioriteta.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore