Šef Misije Euleks

Šef Misije Euleks na Kosovu Lars-Gunnar Wigemark ocjenio je da je bezbjednosna situacija na Kosovu dobra i da ne postoje značajniji problemi, ali da se to može brzo promjeniti, prenosi Reporteri.

"Bezbjednosna situacija na Kosovu je stabilna. Međutim, može se brzo promjeniti. Trenutno ne postoje značajni bezbjednosni problemi koji bi zahtjevali aktiviranje Euleksa kao drugog bezbjednosno odgovorne misije na Kosovu. Naša misija ostaje budna i pažljivo prati sva dešavanja koja mogu uticati na bezbjednost Kosova", rekao je Wigemark.

Specijalizovana rezervna policijska jedinica, koju čine 92 pripadnika evropskih žandarmerijskih snaga iz Portugala, Francuske i Italije, biće privremeno stacionirana na Kosovu u narednim nedjeljama kako bi se ojačali kapaciteti Euleksa.

Šef Euleksa je kazao da je tim od 13 žandarma iz Portugala i Francuske stigao na Kosovo juče, 14. marta, dok ostali stižu 18. marta.

"Čeka se potvrda datuma raspoređivanja italijanskih žandarma", rekao je Wigemark.

Euleks dalje navodi da će uvođenje ove jedinice na Kosovu dodatno povećati bezbjednost.

"Specijalizovana rezervna policijska jedinica će podržati Euleks u ispunjavanju njegovih zadataka, uključujući i drugog bezbjednosnog lica Kosova ako bude potrebno, uzimajući u obzir bezbjednosno okruženje. Rezervna policijska jedinica je raspoređena kao odgovor na potrebu misije da ima dodatne snage na terenu i da bolje podrži naše kosovske kolege ako je potrebno. Kada budu raspoređeni na Kosovu, žandarmi mogu da se angažuju – ako je potrebno – u aktivnostima Euleksa, uključujući svakodnevne izviđačke patrole i obuku o strategijama kontrole masa i nereda. Raspoređivanje policijske jedinice formirane iz rezervnog sastava pokazuje odlučnost Euleksa da nastavi da podržava stabilnost Kosova i da doprinosi bezbjednosti žena, muškaraca, djevojčica i dječaka iz svih zajednica na Kosovu", rekao je Wigemark.

Wigemark se juče sastao sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem, a na sastanku je razgovarano o aktuelnoj situaciji na Kosovu i nastavku saradnje kosovskih institucija i misije Euleksu oblasti vladavine prava.

"Neke ključne ličnosti su upozorile da bi ruska okupacija Ukrajine mogla imati prodoran efekat. Visoki predstavnik EU Joseph Borell razgovarao je juče u Skoplju o širim implikacijama rata na Zapadni Balkan i o tome kako Evropska unija može najbolje da mu pomogne da se izbori sa posljedicama i poveća održivost. Kao što sam već pomenuo, bezbjednosna situacija na Kosovu je stabilna, ali se može brzo promeniti. Stalno pratimo sva dešavanja koja mogu uticati na bezbjednost Kosova. Naša specijalizovana jedinica policije svakodnevno patrolira na sjeveru Kosova i trenutno nema većih bezbjednosnih zabrinutosti", kazao je Wigemark.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri