U Prištini je danas održana sjednica skupštine, koju su zatražili poslanici LDK, kako bi raspravljali o poskupljenju goriva i ostalih proizvoda na Kosovu. U sali skupštine, danas je i premijer, Albin Kurti. Opozicija ga očekivano kritikuje, navodeći da aktuelna vlast ne interveniše dovoljno na slobodno tržište, kao i da preuzima zadatke koje ne zna da izvrši. Sa druge strane, vlast to opravdava povećanjem cijena u cijelom svijetu usljed svjetske krize, ali i „vještačkim povećanjem“ kojim trgovci manipulišu.

Poskupljenja goriva i pojedinih osnovnih životnih namirnica bila je jedna od glavnih tema, naročito prošle nedjelje, kada su cijene, kako na sjeveru tako i na jugu Kosova, počele enormno da rastu.

Cijena goriva je najviše porasla do 1,78 eura po litru. Rast cijena primjetan je bio i za jestivo ulje i brašno, litar ulja prodavao se čak i po cijeni od 3,5 eura.

Ubrzo su na „naduvavanje“ cijena reagovale kosovske nadležne institucije, upozoravajući građane da cijene nisu realne, te da se radi o manipulaciji i iznudi građana, a ubrzo su uslijedile i novčane kazne.

Početkom ove nedjelje, cijene više nisu rasle i zabilježen je blagi pad.

Upravo je rast cijena, tema o kojoj danas u skupštini raspravljaju poslanici.

Poslanica LDK, Hikmeta Bajrami, naglasila je da je povećanje cijena na Kosovu postala „druga pandemija“, uprkos tome što je aktuelna vlada predviđala da će inflacija biti stabilizovana.

Kada je u pitanju gorivo, Bajrami tvrdi da vlada nije uradila ništa, dok su neki ukinuli taksu i akcizu, iako je tako nešto njena stranka predlagala, kako bi se smanjio PDV za najmanje tri mjeseca.

Istovremeno, ona upozorava da je moguće da će i žitna polja biti neobrađena, a zato što vlada kasni sa subvencijama.

„Da li zamjenik ministra zna da karta za autobus košta kao litar nafte, i to ne jedan euro kao kada je on bio u opoziciji, već čak 1.6 eura“, upitala je.

Poslanica Samoopredjeljenja, Mimoza Kusari Lila, naglasila je da je nemoguće bilo da svjetska kriza zaobiđe Kosovo i samim tim smatra da se ne treba upirati prst u aktuelnu vlast.

Ona je poslanicima ukazala na niz mjera koje je vlada preduzela kako bi u krizi, kako u pandemiji, tako i u ovoj, pomogla građanima.

Poslanik PDK, Memli Krasniqi, složio se da vlast nije kriva za poskupljenja, koja se trenutno dešavaju gotovo svuda u svijetu, ali ih ujedno krivi za to što „preuzima zadatke, koje može, a ne zna da izvrši“.

„U toku tri mjeseca vam se ponavlja ista priča, kao ona sa strujom, na koju takođe niste znali kako da regujete“, istakao je.

Isto je poručio i Besnik Tahiri iz AAK, da vlada nije kriva za ekstremno povećanje cijena, ali da je preduzela slabe mjere. Ujedno je zatražio da vlada privremeno ukine akcize i poveća minimalne zarade.

Njegov kolega, Ramush Haradinaj, optužio je Kurtija da nije napravio nikakve preliminarne pripreme kako bi se kriza prevazišla.

A da bi to prikrio, kako je kazao Haradinaj, Kurti hapsi druge, a zapravo, dodaje, premijer bi trebalo sam da ode u zatvor.

„Iznenađeni ste što su cijene porasle u vašoj zemlji. Probudio si se jedno jutro i našao litar ulja za 3,49 eura i onda da bi se pokrio, goniš druge i hoćeš da ih strpaš u zatvor“, poručio je.

Kurti im je poručio, da će svi prodavci koji su manipulisali cijenama na račun građana biti kažnjeni i da je povećanje cijena nafte – „vještačko povećanje“.

Istakao je da je poskupljenje cijena briga svakog građanina, i da će vlada građane podržati da krizu prebrode.

Istovremeno, kontrole i nadzor za one koji su želeli da u vrijeme krize ostvare „superprofit“, su pojačane.

Poslanicima je objasnio, da Kosovo u krizi nije u dobroj poziciji, zbog velikog broja robe koja se uvozi i koja mora da se kupuje po povećanim cijenama.

Iz skupštine je danas pozvao sve građane da prijave slučajeve manipulacije sa cijenama.