Nema narušavanja državnosti

Premijer Albin Kurti izjavio je da Vlada Kosova, zajedno sa ambasadorima Kvinte i EU, pokušava da pronađe rješenje za srpske izbore zakazane za 3. april, prenosi Kosovo press.

Dodao je da kakva god odluka bila, ona ne bi trebalo da "narušava državnost i ustavnost Kosova".

"Izneli smo svoj stav i smatramo da s jedne strane ne treba da sprečavamo Srbe na Kosovu koji imaju državljanstvo Kosova i Srbije, imaju pravo glasa, ali sa druge strane ustavnost, zakon na Kosovu, Rezolucija od 15. januara, obavezuje nas na sve što ćemo preduzeti u budućnosti. U kontaktu smo sa ambasadama Kvinte i EU ovdje na Kosovu kako bismo vidjeli koje rješenje možemo da nađemo da se prava ne krše, ali da ni na koji način ne krše državljanost, ustavnost, vladavinu prava i rezolucija. Naći ćemo rješenje za ovo i smatramo da to rješenje podrazumijeva dobru volju, ali prije svega poštovanje ustavnosti i vladavine prava. Ne želimo da se bilo kom građaninu Kosova koji ima državljanstvo Srbije oduzme pravo glasa", rekao je Kurti.

Kurti je izjavio je da su nakon ruske intervencije u Ukrajini znatno otežani razgovori sa Srbijom u odnosu na prošlu godinu kao i da sastanci na visokom nivou između njega i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića takođe zavise od Brisela.

"Vjerujem da je situacija teža nego ikad, zavisi od toga kada dobijemo poziv iz Brisela, ali poslije ruske invazije Ukrajine i šokantne vojne agresije Kremlja na narod Ukrajine koji vodi bespoštedni oslobodilački rat, izrazili smo spremnost da primimo 20 novinara i 5.000 izbjeglica, ali smo se pridružili i sankcijama SAD i EU, dok je Srbija praktično stala na stranu Ruske Federacije. Sastanci su mnogo teži u toj situaciji nego prošle godine. Evropa je u ratu, u Ukrajini se brani evropski kontinent, brani se zapadna demokratija i naša je ljudska, građanska, demokratska obaveza da podržimo Ukrajinu i uvedemo sankcije Ruskoj Federaciji, dok se zna da Srbija nije uradila ni jedno, ni drugo", zaključio je Kurti.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore