Zaštititi domaće proizvode

Član Udruženja poljoprivrednika Istoka Shefki Shatri izjavio je da subvencije za lokalne proizvođače nisu dovoljne ako se proizvodi na Kosovu ne zaštite jer postoje rizici od sumnjivih uvoznih proizvoda, prenosi Koha.

Shatri je kazao da se goveđe meso uvozi na Kosovo po cijeni od 1,30 eura, što su, prema njegovim riječima, vještačke cijene i na taj način se vrši pranje novca.

"Ako ne zaštitimo naše proizvode, počevši od mesa, mlijeka i drugih proizvoda, nećemo ništa postići čak ni ukoliko desetostruko povećamo subvencije. Goveđe meso uvezeno je po cijeni od 1,30 eura, ne znam da li bilo gdje na svijetu goveđe meso toliko košta i još uvezeno iz inostranstva. U stvari, ovdje neko pere novac, neko oštećuje naše poljoprivrednike koji ne mogu da prodaju svoje proizvode. Ako proizvodi lokalnih preduzeća nisu zaštićeni od uvoza, a pri tom su opasni, tužilaštvo mora preduzeti mjere što je prije moguće“, rekao je Shatri.

Kada je u pitanju proizvodnja mlijeka na Kosovu, iz Asocijacije mlekara kažu da je ona stabilna, ali da su tržišne cijene porasle za oko 10-15 odsto.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore