Borba protiv kriminala i korupcije

Glavni tužilac Aleksander Lumezi izjavio je danas da je donijeto rješenje o pokretanju istrage protiv 68 lica koji su osumnjičeni da su primali mito, uhapšeni su 48 policijaca i dvoje carininika, a ostali osumnjičeni su u bjekstvu, prenosi Reporteri.

Lumezi je izjavio da je ovo veliki uspjeh kosovskih institucija i dodao da je "borba protiv kriminala i korupcije na dnevnom redu na putu ka viznoj liberalizaciji".

“U vezi sa akcijom koju su danas preduzeli Specijalno tužilaštvo Kosova i Policijski inspektorat Kosova, obavještavamo vas da smo nakon dugog istražnog perioda od oko godinu dana, u maju počeli da istražujemo ovaj slučaj. Angažovali smo dva tužioca na ovom predmetu, a tokom istrage smo koristili mnoga sredstva istrage i tajnog nadzora kako bismo pružili dovoljno dokaza da se na carinskim punktovima vrše krivična djela uzimanja mita“, saopštio je Lumezi.

On je naveo da je istraga pokrenuta protiv 68 osoba, ali da su pojedini u bjekstvu, a neki od njih nisu državljani Kosova.

"Iz tog razloga sarađujemo sa vlastima Albanije kako bismo obezbjedili dokaze koji nam pomažu u ovom procesu“, rekao je on i dodao da je svima koji su danas uhapšeni oduzeti mobilni telefoni što će im poslužiti u krivičnom postupku.