Usklađivanje problem

Usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije (EU) je obaveza svih zemalja koje traže članstvo u uniji. Iako se zakoni oslanjaju na evropsku praksu, njihova primjena ostaje problem, rekao je za Ekonomiju onlajn profesor međunarodnog prava Afrim Hoti, prenosi Ekonomija onlajn.

Hoti napominje da je potrebno voditi računa prilikom usklađivanja dva zakona.

"Sprovođenje zakona je ključno pitanje u tom pogledu. Bilo je i biće poteškoća u pogledu sprovođenja zakona. Dobro upravljanje pre svega podrazumijeva praćenje primjene ovih zakona i prilagođavanje novim situacijama kako bi se izbjegle dvije situacije. Prvi je pravni vakuum, da nemamo situaciju koja nije obuhvaćena zakonom, a drugi je kolizija zakona kada se situacija reguliše kroz dva zakona", kaže on.

On dodaje da se tokom svakog zakona koji se donese ili u Vladi ili u Skupštini prilaže finansijski izvještaj, odnosno koliko košta primjena tog zakona i koliko je usklađen sa pravom EU.

"Mislim da smo u tom pogledu dobri, iako ima još mnogo toga da se uradi jer je riječ o veoma velikom obimu zakona koje država mora da uskladi prije ulaska u EU", ističe Hoti.

Prije izrade zakona potrebno je, smatra Hoti, postaviti brojna pitanja, počev od trenutne situacije, troškova itd, jer kako kaže zakoni mogu da ostanu samo u fiokama.

"U principu, smatram da je to jedna od obaveza države koja namjerava da bude dio EU, koja među svojim obavezama mora da se bavi pitanjima usklađivanja svog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU", objasnio je Hoti.

Arton Demhasaj iz organizacije "Çohu" smatra da Kosovo stoji bolje od zemalja regiona u pogledu usklađivanja zakona sa zakonodavstvom EU, ali i da ima najveću stopu revizije zakona jer se svake dvije ili tri godine revidira skoro svaki zakon.

"Mislim da radimo dobro, možda čak i bolje od zemalja u regionu u pogledu usklađivanja zakona sa zakonodavstvom EU", kaže Demhasaj.

Demhasaj objanjava da revizija zakona dolazi usljed dolazaka na vlast novih političkih stranaka.

"To je vjerovatno zbog toga što imamo sindrom svih vlada da kada političke stranke dođu na vlast, odmah pokušavaju da dobiju reviziju zakona, tako da uvijek imamo veliki broj zakona koji se revidiraju u svakom sazivu. Možemo reći da Kosovo ima najveću stopu revizije zakona svake dvije ili tri godine, skoro svaki zakon se revidira, i to može na neki način uticati na činjenicu da možda nemamo usaglašenost zakona sa glavnim politikama, a da istovremeno imaju neusaglašenost zakona među sobom”, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online