Politički analitičar

Politički analitičar Dritero Arifi ocjenio je da je dijalog Kosova i Srbije ostao u sjenci rata u Ukrajini i istakao da se dijalogu mora pristupiti ozbiljnije, prenosi Koha.

"Dijalog nije u fokusu ni Evropske unije, ni SAD, uprkos političkim izjavama, jer smo sada u situaciji da je međunarodno pravo suspendovano. Dakle, postoji haos u međunarodnom pravu kada jedna država članica UN izvrši invaziju na drugu državu članicu", rekao je Arifi.

Kako ističe, u takvim okolnostima Kosovo mora ozbiljnije da pristupi dijalogu sa Srbijom.

"Dijalog će biti u sjenci do kraja rata i onda će doći do eventualnog dijaloga između strana u sukobu. Ali dijalog Kosova i Srbije mora da se promjeni da ne bismo imali tehnički dijalog", rekao je Arifi.

Arifi ističe da je Srbija i ovoga puta pokazala svoju opredjeljenost.

"EU i NATO znaju da je Kosovo bilo, jeste i biće uz bok svijeta koji je povezan sa Zapadom. Koliko možemo da osuđujemo Srbiju, to je sporedno pitanje, jer sama Evropska unija i mnoge zemlje članice NATO odavno znaju šta je Srbija uradila. Međutim, čak i u ovom slučaju, Srbija ima političku pristrasnost, iako se izjašnjava neutralnom", rekao je Arifi.

On je podsjetio da je devet poslanika u Evropskom parlamentu iz liberalne grupe "Obnovi Evropu" uputilo je pismo predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Layen i visokom predstavniku Evropske unije Josephu Borellu sa pozivom da se privremeno zamrznu pregovori sa Srbijom i obustaviti finansijsku pomoć dok ne usaglasi stav sa EU prema Rusiji.

"Ovo je u najmanju ruku najmoralnije i najprincipijelnije pitanje koje Evropska komisija može da uradi", rekao je Arifi.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore