Povećanje nabavnih cijena

Udruženje ugostitelja Kosova najavilo je poskupljenja zbog povećanja nabavnih cijena namirnica i zatražilo od Vlade i ministarstava da smanje PDV na osam odsto kako bi izašli iz krize, prenosi Reporteri.

Arian Vranica iz ovog udruženja kaže da će doći do porasta cijena u svim sektorima.

„Neće samo cijena kafe porasti, dolazi do povećanja gotovo svih proizvoda u sektoru ugostiteljstva zbog visoke cijene proizvodnje i visoke cijene transporta i snabdjevanja, što utiče na kupovinu proizvoda od strane dobavljača i to ide u skladu sa situacijom i krizom koja se samo produbljuje. Vidjeli smo cijene ulja, brašna, šećera, soli kao i kafe“, kaže Vranica.

Očekujući sastanak sa Ministarstvom finansija i Ministarstvom trgovine, Vranica traži od Vlade da preispita njihove zahtjeve.

„Vlada, Ministarstvo finansija, Ministarstvo trgovine, industrije i preduzetništva da razmotri ukidanje ili smanjenje nekih poreza, troškova proizvodnje. PDV od 8 odsto bio bi izuzetna podrška našem sektoru i građanima Kosova kako bi što pre izašli iz ovog kriznog stanja, koje se svakim danom sve više produbljuje“, rekao je on.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri