Carina Kosova

Nakon skoka cijena goriva, potom i ostalih životnih namirnica na Kosovu, te ograničenja količine pojedinih osnovnih namirnica koje se mogu kupiti u pojedinim radnjama, poput ulja i brašna, a zatim i pokretanja kaznenih mjera inspekcija, oglasila se i Carina Kosova. Dali su statistički presjek cijena jestivog ulja i količina koje su na Kosovo uvežene tokom 2021, kao i prva dva mjeseca ove godine.

Tokom prošle godine na Kosovo je uveženo ukupno 17,7 miliona litara prerađenog suncokretovog ulja, i 5 miliona litara sirovog. Njihova cijena je te godine varirala od 1,11 evra – koliko je tada iznosila u januaru, do 1,44 eura u decembru 2021.

PDV na uvoz po litru smanjen je za 8%, ali samo za prerađeno, jer se na sirovo ulje ne plaća porez s obzirom na to da se tretira kao sirovina za proizvodnju.

Sada, za prva dva mjeseca ove godine, uveženo je 3,3 miliona litara prerađenog suncokretovog ulja i 1,4 miliona litara sirovog. Ova namirnica je opet varirala u cijeni i u ovako kratkom vremenu – od 1,22 eura do 1,45 eura.

Sa ovom cijenom, litar ulja je već u februaru bio skuplji od najviše cijene iz 2021.

Poskupljenje je jedna od glavnih vijesti na Kosovu trenutno. Posebno je pažnju privukla informacija da se ulje južno od Ibra prodaje i po 3,49 eura po litru, nakon čega se oglasio i premijer Albin Kurti, uz osudu i najavu mjera. Uslijedile su i prve kazne.

Na Sjeveru cijena ulja se i dalje drži pod kontrolom, ali je više prodavnica tokom proteklih dana ograničavalo količinu koja se može kupiti. Među kupcima ulja i brašna, ovih dana primjetan je i povećan broj potrošača sa juga.