Bivši portparol NATO

Bivši portparol NATO Jamie Shea, koji je tu funkciju obavljao tokom bombardovanja SR Jugoslavije, ocjenio je da je članstvo Kosova u Sjevernoatlantskoj alijansi moguće, prenosi Ekonomija onlajn.

Shea je, međutim, u intervjuu za RTK ocjenio da bi prvo trebalo riješiti pitanje priznavanja Kosova od četiri zemlje članice NATO, koje to još uvijek nisu učinile.

On je pohvalio činjenicu da je Kosovo, za razliku od Srbije, stalo na stranu evropskih zemalja, uvodeći sankcije Rusiji.

Shea je dodao da ukoliko Srbija želi da uđe u Evropsku uniju onda mora da se ponaša kao evropska zemlja.

"Mi veoma dobro znamo da je Rusija uložila napore da poveća svoj uticaj u regionu. Posljednjih godina to smo vidjeli u bliskoj saradnji između Rusije i Srbije, zatim sa Vučićem, koji ima izbore početkom aprila i koji je odbio da podrži sankcije EU protiv Rusije, iako Srbija želi da se pridruži EU. Rekao bih da ako želite da uđete u EU, morate da počnete da se ponašate kao evropska zemlja i da pokažete solidarnost sa evropskim partnerima", rekao je Shea.

Shea je dodao i da ne vidi opasnost da bi sukob u Ukrajini mogao da se proširi na Zapadni Balkan, ali je istakao da bi trebalo obratiti pažnju na eventualne pokušaje Rusije da destabilizuje region.

"Veoma je dobro što je Kosovo uvelo sankcije Rusiji i sledi ovu evropsku liniju. Vidjeli smo i uticaj Rusije na Milorada Dodika u RS (entitet u Bosni i Hercegovini). Obično imamo problema u Bosni i Hercegovini u organizaciji izbora i ostalog. Iako ne vidim da sukob može da se proširi na Zapadni Balkan, moramo biti oprezni u razumijevanju napora Rusije da odgovori na međunarodne sankcije. Dakle, Rusija može da pokuša da destabilizuje region. Ovo dokazuje da EU povećava svoje prisustvo u zemljama Zapadnog Balkana, tako da je dobro što se suočavamo sa ruskim uticajem u regionu", rekao je Shea.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online