Iz Brisela

Dopisnik Kohe iz Brisela Augustin Palokaj kaže da je posjeta njemačke šefice diplomatije Analene Berbok Zapadnom Balkanu, njegovom djelu koji nije u NATO, uključujući Kosovo, izraz zabrinutosti za bezbjednost, prenosi Koha.

Paljokaj dodaje da se Brisel, kao i cijeli svijet, zbog krize u Ukrajini, plaši dalje eskalacije i da je to dovelo do povećane zabrinutosti EU i NATO.

"Čak su i EU i NATO to vidjeli kao pravovremenu posjetu da bi naglasili da se posebno vodi računa o održavanju bezbjednosti i stabilnosti u vrijeme dramatičnih promjena u međunarodnoj areni", rekao je Palokaj na KTV.

On smatra da su glasine da bi Ukrajina i još neki, uključujući Kosovo, mogli da uđu u Evropsku uniju po ubrzanoj proceduri, zbog rata koji je Rusija započela u Ukrajini nerealne.

Prema njegovim riječima, interes EU je da održi stabilnost i da se poslije vraćanja u normalu vrati "prošireni proces" proširenja.

"Iz euforije prihvatanja došli smo do konstatacije da se ne preuzima nikakva obaveza osim političke poruke da herojski narod Ukrajine pripada evropskoj porodici. Nema formalne obaveze da mu se da status. Interes je prije svega stabilnost, a čak i ako se daju obećanja, ona su usmjerena samo na povećanje stabilnosti. Kada se rizik smanji, EU će se vratiti na birokratske šine i spor između država članica oko procesa proširenja će se vratiti", rekao je Palokaj.

Naveo je da Njemačka sa novom vladom ima povoljniji pristup proširenju EU, ali da nema većih pomjeranja unutar EU u tom smislu, ali i dodao da bi obećanje o brzom proširenju EU bilo samo "novo razočaranje".

Palokaj kaže da Kosovo ne može da očekuje brzi put ka evropskim integracijama, a da se uopšte ne prijavi za dobijanje statusa kandidata.

"Kosovo treba da postavi dnevni red i da ne ide na sastanke, da vidimo puls šta će biti urađeno ako reagujemo, ali još se nismo pomjerili i nismo formalno u procesu proširenja, jer nismo tražili članstvo", dodao je Palokaj.
 
On je rekao da ne očekuje pojačan pritisak na Srbiju da postigne konačan dogovor u dijalogu sa Kosovom, jer je "Zapad zauzet Rusijom".