Smanjena kupovna moć

Agencija za statistiku Kosova (ASK) saopštila je da je indeks potrošačkih cijena u februaru veći za 7,5 odsto u odnosu na februar 2021. godine, dok je za 1,1 odsto veći u odnosu na januar ove godine, prenosi Koha.

Prema AKS-u, povećanje cijena primećeno je kod proizvoda kao što su hljeb i žitarice, meso, mlijeko, sir, jaja, ulje, voće, povrće...

Kako se navodi, cijene u ovom periodu, gledano po podgrupama, su povećane - hljeb i žitarice za 15,7 odsto, meso za 8,6 odsto, mlijeko, sir i jaja za 11,1 odsto, jestiva ulja i masti za 32,1 odsto, povrće za 13,8 odsto, šećer, džem, med, čokolada i kolači za 11,3 odsto, razni prehrambeni proizvodi, sosevi, začini, so, hrana za bebe za 6,5 odsto, kafa, čaj i kakao za 12,5 odsto, voda, bezalkoholna pića, sokovi od voća i povrća za 3,9 odsto, duvan za 4,7 odsto, održavanje i uređenje naselja za 4,1 odsto, električna energija za 12,3 odsto“, navodi se u saopštenju.

Kod istih proizvoda primjećuju se čak i razlike u cenama između februara i januara ove godine u rasponu od 0,8 odsto za hljeb i žitarice do goriva gdje su cijene više i za 5,5 odsto.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore