Skandal u diplomatiji

Demokratski savez Kosova traži ostavku zamjenika premijera Besnika Bislimija zbog skandala sa zamjenikom sekretara Savjeta Evrope Bjornom Bergeom, izjavila je članica predsedništva te stranke Sibel Halimi, prenosi Kosovo press.

Ona je na konferenciji za novinare rekla da Bislimijevo "nedostojanstveno predstavljanje" podriva proces članstva Kosova u Savjetu Evrope.

"Ovo je veliki diplomatski skandal koji našu zemlju skupo košta. To je nedostojanstveno predstavljanje gospodina Bislimija koje ozbiljno šteti procesu članstva u Savjetu Evrope, instituciju za koju smo imali veliku vjerovatnoću članstva nakon suspenzije Rusije. Stoga, LDK zahtjeva hitnu ostavku Bislimija, jer nije dostojan da predstavlja našu zemlju u međunarodnoj politici. Shodno tome, Kosovo plaća cijenu njegove nesposobnosti", rekla je ona.

Bislimijevu ostavku traži i bivša poslanica Demokratske partije Kosova Besa Ismaili koja je na Twitteru napisala da poslije Bislimijevog skandala Srbija ne mora više da ulaže mnogo u kampanju radi blokiranja članstva Kosova u međunarodne organizacije.

"Zato smatram da bi on morao da podnese ostavku", napisala je ona.


Nakon susreta sa Bergeom u Strazburu, Bislimi je na Twitteru objavio da je Berge zamjenik generalnog sekretara SE pozdravio inicijativu Kosova za članstvo u toj organizaciji.

Berge je sutradan reagovao na to navodeći da to "nije tačan opis onoga što je izjavio na sastanku" u vezi sa mogućom prijavom Kosova za članstvo u toj organizaciji.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press