Prihvatljivo za obe strane

Njemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Baerbock rekla je da Kosovo i Srbija moraju da nađu rješenje prihvatljivo za obe strane u vezi sa glasanjem Srba na Kosovu na izborima 3. aprila koje organizuje Srbija, kao i da je prije statusa kandidata Kosova u EU pitanje dijaloga Srbije i Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

"Jedan od prioriteta je jačanje povjerenja u regionu. Potreban nam je napredak u dijalogu između Kosova i Srbije. Ne mogu da zamislim da će se ova ratna stradanja koja je svaka porodica doživela i silovanja tokom rata prenositi kroz generacije. Preuzećemo odgovornost i potrebna je hrabrost za teške odluke. Saradnja Kosova i Srbije je važna koliko i realizacija izbora na Kosovu od strane Srbije kako bi se pronašlo rješenje da Srbi glasaju na Kosovu", rekla je Baerbock.

Njemačka ministarka spoljnih poslova je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Albinom Kurtijem navela da je Kosovo uradilo svoj posao u pogledu vizne liberalizacije i da sada Evropska unija treba da uradi svoj posao.

Baerbock je rekla da EU pruža ruku zemljama regiona na putu ka zapadnoj Evropi.

"Kosovo je u tom pogledu uradilo svoj posao i sada je na EU da uradi svoj posao. Razgovarali smo i o putu snažnih reformi na koji je krenula vaša vlada. Borba protiv korupcije, jačanje vladavine prava, na ovaj način imate našu punu podršku. Ovo pokazuje mnogo truda i ne radi se preko noći", rekla je Baerbock.

Baerbock je rekla da Njemačka radi na liberalizaciji viznog režima za Kosovo, prenosi Reporteri.

"Za mene nije upitno da nam je potrebna vizna liberalizacija za Kosovo. Trudimo se i radimo naporno da zajedno iznesemo ovo pitanje", rekla je ona i dodala da ne postoji brz put do Evropske unije.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online