Zahvalnost Njemačkoj

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da je od ministarke spoljnih poslova Njemačke Annalena Baerbock zatražio da pomogne Kosovu u procesu integracije i naglasio da je Kosovo partner Njemačke, prenosi Ekonomija onlajn.

"Zauvijek smo zahvalni Njemačkoj i ona nas sada podržava u mnogim projektima. U Njemačkoj živi više od pola miliona Kosovara. Preneo sam uvjeravanja njemačkoj ministarki da je Kosovo partner njemačkoj državi i da smo se pridružili sankcijama Rusiji. Izrazili smo spremnost da ugostimo  20 ukrajinskih novinara", rekao je Kurti na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije sastanka sa Baerbock.

Naveo je da je njemačku ministarku informisao o radu Vlade Kosova u borbi protiv korupcije.

"Kosovo je evropska zemlja koja daje nadu cijelom Balkanu. S tim u vezi, potrebna nam je pomoć EU koja je neophodna za mir na Balkanu. Ove vrijednosti su vladavina prava, reciprocitet manjinskih prava. Njemačka kao uticajna članica EU može nam pomoći u tom pogledu. Kosovo je pristalica Berlinskog procesa. U oblasti energetike, naši ciljevi se poklapaju sa snabdjevanjem energijom", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da za Kosovo EU nema alternativu, kao i da su građani nezadovoljni zbog odlaganja vizne liberalizacije.

"Građani imaju nadu u bolje dane i žele da vidi liberalizaciju viznog režima i članstvo u NATO-u. Želimo ekonomski rast, ali želimo vladavinu prava. Ubrzavanje integracije je dobro za EU i zapadni Balkan", rekao je Kurti.

Kurti je rekao i da će Kosovo ubuduće mnogo ulagati u obnovljive izvore energije za proizvodnju energije i zatražio pomoć od EU u izgradnji tih kapaciteta, prenosi Reporteri.

On je kazao da su neke zemlje EU zavisne od ruskog gasa i dodao da je Kosovo zavisno od uglja.

"Trudićemo se da što prije investiramo u kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energije kao što su energija vjetra i sunca. Trudićemo se da to uradimo što je pre moguće za šta tražimo pomoć od Evropske unije", dodao je on.

Kurti je i na svom Twitteru objavio vijest o susretu sa Annalena Baerbock navodeći da joj se zahvalio na stalnoj podršci Njemačke i principijelnom pristupu te zemlje regionu.

"Podjelili smo i našu zabrinutost u vezi ruske invazije na Ukrajinu i potrebe da se ostane oprezan", napisao je Kurti.
  Izvor: Ekonomia online/Reporteri