Štetne akcije

Bivši konzul Kosova u Strazburu Edon Cana je, povodom demantija zamjenika sekretara Savjeta Evrope Bjorna Bergea o sadržaju razgovora sa zamjenikom premijera Kosova Besnikom Bislimijem, rekao da se stidi "amaterskih i izuzetno štetnih akcija" Bislimija.

Bislimi je poslije sastanka sa Bergeom rekao da je zamjenik generalnog sekretara Savjeta Evrope pozdravio inicijativu za članstvo Kosova u tu organizaciju, što je Berge demantovao, a Cana smatra da "skandal sa lažima 'profesora' Bislimija diskredituje Kosovo, njegovu diplomatiju i sve njegove diplomate".

"Stidim se ovih amaterskih i izuzetno štetnih akcija za Republiku Kosovo. Bjorn Berge je prijatelj Kosova i zajedno smo naporno radili da Kosovo dovedemo u Savjet Evrope. U Savjetu Evrope smo uvijek imali otvorena vrata i to u velikoj mjeri zahvaljujući Bjornu, koji je u to vrijeme, za vrijeme mog mandata, bio šef kabineta generalnog sekretara Jaglanda. Skandal sa lažima 'profesora' Bislimija diskredituje Kosovo, njegovu diplomatiju i sve njegove diplomate jer kad izgubite vrijednost povjerenja u diplomatiju ne ostaje ništa", napisao je Cana na Facebooku.

Izvor: Kosovo Online