Iako se govori da zaliha ima

Srbija od danas više ne izvozi na Kosovo pšenicu, brašno, kukuruz i zejtin. A ova vijest uplašila je građane koji su sinoć preplavili tržnice da se opskrbe osnovnim stvarima za život.

Sinoć je 100 kg brašna koštalo 64 eura, litar zejtina poskupeo je na 2,60 eura.

IndeksOnline je kontaktirao predsjednika Udruženja mlinara Kosova Bashkima Zejnullahua koji je rekao da ne treba biti panike jer Kosovo ima dovoljne rezerve pšenice i brašna.

Rekao je da je cijena pšenice i brašna znatno jeftinija nego u drugim zemljama u regiji.

„Imamo dovoljno brašna. Razgovaramo samo o tome što se nalazi u mlinovima jer još uvijek ne znamo tačno koliko poljoprivrednici imaju žita u svojim skladištima i to bi trebala biti velika količina”, rekao je Zejnullahu.

Kosovo je tokom 2021. godine iz Srbije uvezlo 84 hiljade tona različitih vrsta pšenice i brašna – od ukupno 115 hiljada tona iz različitih zemalja, kao što su: Hrvatska, Austrija, Sjeverna Makedonija, Mađarska.

Kda je riječ o situaciji s pšenicom i brašnom jučer je na konferenciji za novinare govorio premijer Kosova Albin Kurti koji je rekao da nema mjesta panici jer opskrba brašnom ne ovisi o Rusiji ili Ukrajini.

Nadalje, Kurti je najavio da se susreo s predstavnicima Udruženja mlinara i da su mu garantovali da pšenice ima za nekoliko mjeseci.

Premijer je čak pozvao one koji su kupili više nego što im treba brašna da ga odnesu u pekaru.

“Rezervi ima i shodno tome nema mjesta panici. Pozivam građane da se osjećaju sigurno, kao što je situacija u našoj zemlji. Sreo sam predstavnike Udruženja mlinara i oni su me uvjerili da na Kosovu pšenice ima za dva mjeseca, koja još nije umljevena, a prošlog mjeseca su umljeli pšenicu za tri mjeseca. Dakle ima pšenice 3 mjeseca plus dva mjeseca. Građani koji su kupili više nego što je potrebno neka odnesu brašno u pekaru", rekao je Kurti.

Zbog rata u Ukrajini, osim poskupljenja goriva koje se nastavlja svakim danom, poskupjeli su i mnogi drugi osnovni proizvodi.

/IndeksOnline/