I dalje izolovani

Zamjenik premijera Kosova Besnik Bislimi, učestvovao je na sastanku Parlamentarne komisije za stabilizaciju i pridruživanje održanom u Strazburu, i tom prilikom istakao stav da Kosovo podržava sankcija protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu, ali i dodao da je građanima Kosova neophodna vizna liberalizacija, prenosi Reporteri.

Bislimi je rekao da je "EU odgovorila jedinstveno i Kosovo se pridružilo demokratskom frontu“.

On je naveo da je ohrabrujuća Rezolucija Evropskog parlamenta kojom se institucije EU pozivaju da Ukrajini daju status zemlje kandidata za članstvo u EU.

S tim u vezi, ponovio je napredak Kosova u okviru evropske agende, kao i napredak koji je Kosovo pokazalo u oblastima kao što su vladavina prava, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i ekonomski razvoj.

On je napomenuo da je zabrinjavajuća činjenica to što Srbija nije uspjela da uskladi svoju spoljnu politiku sa EU za uvođenje sankcija Rusiji.

Zamjenik premijera Bislimi je takođe pozvao na liberalizaciju viznog režima za Kosovo.

"Parlament je dva puta glasao za proces liberalizacije viznog režima na Kosovu, ali građani zemlje ostaju izolovani, pa je neophodno da se ovaj proces zaključi", kazao je Bislimi.