Skoro 900 hiljada aktivnih pušača

Kosovo u prosjeku godišnje uvozi 3.000 tona duvanskih proizvoda, a gotovo 900.000 ljudi su aktivni pušači, kaže Adriatik Stavileci iz Carine Kosova, prenosi Koha.

Stavileci ističe da na Kosovu postoji mali procenat švercovanog duvana, jer se većina oporezuje.

"Godinama smo imali problema sa uvozom duvana zbog visokih poreza. Na Kosovu je najmanje švercovanog duvana, a 95 odsto duvana se uvozi legalno. Nijedna zemlja na svijetu ne može da kaže da ima tržište koje je 100 odsto zaštićeno od šverca, ali mi imamo najnižu stopu u regionu. Ako uporedimo 2021. godinu, uvezeno je 3.400 tona duvanskih proizvoda, za razliku od prethodnih godina kada ih je bilo 3.100 ili 3.200. Na duvanske proizvode građani godišnje potroše preko 300 miliona eura. Na Kosovu je između 700 i 900 hiljada aktivnih korisnika duvana“, rekao je Stavileci za KTV.

Što se akciza tiče, Stavileci kaže da je to urađeno da bi se povećali prihodi u budžetu, ali i da bi se destimulisalo pušenje.

"Vrijednost akcize prvih godina iznosila je dva eura po kilogramu duvana, a sada iznosi 50 eura po kilogramu, tako da cijene cigareta stalno rastu. Ovaj porez obezbjeđuje dosta prihoda budžetu, ali pomaže da se destimuliše pušenje koje je veoma štetno po zdravlje ljudi“, rekao je on.