Doprinos misiji

Kontingent od 40 ukrajinskih vojnika, koji služe na Kosovu u okviru KFOR, neće napustiti Kosovo kako bi se vratili u svoju zemlju, kazao je zvaničnik NATO čije ime nije navedeno, prenosi Koha.

"Ukrajinski kontingent nastavlja da služi kao dio misije KFOR koju predvodi NATO i pod mandatom Ujedinjenih nacija. Pozdravljamo kontinuirani doprinos Ukrajine našoj misiji i njene svakodnevne napore u podršci svim zajednicama koje žive na Kosovu i jačanju stabilnosti širom regiona Zapadnog Balkana“, rekao je on.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gërvalla-Schwarz izjavila je u ponedjeljak da će Kosovo uskoro suspendovati tranzitni vizni režim za građane Ukrajine i da će stvoriti uslove za smještaj porodica ukrajinskih vojnika koji se nalaze na Kosovu.

Francuska je u petak saopštila da je izdala 74 dozvole ukrajinskim vojnicima koji su bili dio francuske Legije stranaca. Izdata je dozvola na dvije nedjelje da napuste bazu kako bi pružili pomoć svojim porodicama. Takođe je objavljeno da je 20 Ukrajinaca napustilo bazu bez dozvole i da su osumnjičeni da su otišli u Ukrajinu da učestvuju u ratu.

Izvor: Koha ditore/Kosovoonline