Apeluje na uštedu

Kosovska kompanija za snabdjevanje električnom energijom (KESCO) apelovala je na uštedu električne energije jer je, je situacija sa električnom energijom nepovoljna zbog udvostručenja cijene struje na međunarodnim tržištima, a zbog dešavanja u Ukrajini, prenosi Reporteri.

Kako je navedeno u saopštenju, toga cijena struje u špicu bila je oko 250 eura po megavatu, koliko uglavnom Kosovo plaća, dok je sada prosječna cijena oko 500 eura po megavatu.

Prema KESCO-u, rastuće cijene i pogoršanje vremena na Kosovu, učinili su situaciju veoma nepovoljnom.

"Ova negativna kretanja su odgovarala pogoršanju vremena na Kosovu. Ovo je dovelo do značajnog povećanja potražnje za potrošnjom električne energije. Pošto potražnja premašuje domaću proizvodnju, onda potrebnu količinu moramo obavezno uvoziti iz inostranstva. Svako povećanje tražnje u ovakvim okolnostima, odnosno svaki megavat koji se dodaje sistemu, mora biti obezbjeđen uvozom električne energije, koji je po sadašnjim cijenama veoma nepovoljan, čak i u odnosu na prva dva mjeseca ove godine, kada je došlo do pada cijena", navodi se u saopštenju KESCO-a.

Ova kompanija istovremeno je pozvala građane na štednju, kako bi se prevazišla kriza.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri