Ministarka spoljnih poslova

Ministarka spoljnih poslova Donika Gërvalla-Schwarz rekla je da je Kosovo od Kfora zatražilo da zatvori vazdušni prostor za Rusiju, a povodom bezbjednosne situacije je navela da nema znakova da je Kosovo blizu oružanog sukoba sa bilo kim, prenosi Klan Kosova.

"Zahtjevali smo od Kfora da zatvori svoj vazdušni prostor za Rusiju. Komandant Kfora nam je rekao da Kfor zajedno sa NATO razmatra naš zahtjev. Kfor i Sjedinjene Američke Države su nam obećali da će naš zahtjev biti shvaćen ozbiljno", rekla je Gërvalla-Schwarz podnoseći izvještaj Komisiji za spoljne poslove i dijasporu.

Govoreći o bezbjednosnoj situaciji na Kosovu, Gërvalla-Schwarz je rekla da nemaju konkretne signale za vojni napad na bilo koga na Kosovu, ali da moraju biti veoma oprezni i spremni, jer se nikad ne zna.

"Mnogi su potcenili rusku prijetnju Ukrajini i nisu verovali da može doći do otvorenog rata. Ne želimo da Kosovo bude žrtva pogrešnih i netačnih procjena. U stalnom smo kontaktu sa svim našim partnerima i saveznicima kako bi se situacija i dešavanja u regionu pratili sa izuzetnom pažnjom. Smatram da je važno da kažem da na Kosovu niko ne treba da osjeća paniku zbog situacije, jer nema znakova da smo blizu oružanog sukoba sa bilo kim“, rekla je Gërvalla-Schwarz.

Povodom situacije u Ukrajini, ona je navela da je Kosovo pozicionirano na strani demokratskog svijeta.

"Kosovo se veoma brzo i jasno pozicioniralo na strani demokratskog i slobodnog svijeta ne samo u pogledu rata, već smo se pridružili nizu ekonomskih sankcija koje su Rusiji uvele EU i SAD", rekla je Gërvalla-Schwarz.

Ona je, kako je preneo Kosovo press, rekla da će se tokom ove nedjelje doneti odluka o prijemu 5.000 ukrajinskih izbjeglica.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova