Cijene naglo skaču

Na Kosovu se očekuje novi talas poskupljenja, a profesor ekonomije na Univerzitetu u Prištini Berim Ramosaj kaže da će se posljedice rusko-ukrajinskog rata primjetiti po cijeni žitarica, da Kosovo ima negativan trgovinski bilans jer više uvozi nego izvozi, kao i da će posljedice krize biti teške, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Osim nafte i električne energije, prvi uticaji će se nesumnjivo primjetiti na sirovinama i žitaricama, odnosno hrani, jer je poznato da Ukrajina učestvuje sa velikom količinom žitarica na globalnom tržištu", rekao je Ramosaj.

Radio Slobodna Evropa navodi da se očekuje da će poskupljenje goriva i energije u svijetu direktno uticati na poskupljenje proizvoda, jer se na Kosovu najviše uvozi iz zemalja Evropske unije i zemalja u regionu.

Na Kosovu je već poskupelo gorivo, a od 6. marta litar nafte se prodaje za 1,59 eura, a benzin do 1,59 eura, što je najviši nivo u posljednjih 20 godina.

Ovih dana su i u radnjama poskupeli osnovnih proizvoda, tako da se litar ulja prodaje od 1,45 do 2,09 eura, kilogram brašna od 0,69 do 0,95 eura i kilogram šećera od 0,79 do 0,95 eura.

U januaru ove godine inflacija je dostigla 7,1 odsto.

Izvor: RSE/Kosovoonline