Profesor međunarodnih odnosa

Profesor međunarodnih odnosa Afrim Hoti izjavio, povodom rezolucije izglasane u Skupštini za ubrzanu proceduru prijema Kosova u NATO, da smatra da je to nemoguće jer Kosovo ne može da postane članica sve dok ne dobije priznanje svih članica te organizacije i ne riješi odnose sa Srbijom, prenosi Kosovo press.

Hoti kaže da bi takav zahtjev Kosova mogao biti razmatran samo ako bi velike sile promjenile pravila igre.

"U sadašnjim okolnostima, mislim da je to definitivno nemoguće, čak je potpuno nezamislivo s obzirom na to da imamo problema. Prvo je nepriznavanje od strane nekih zemalja EU, drugo su problemi susjedstva i nedostatak komunikacije, što je politički kriterijum i za NATO i za Evropsku uniju i potpuno je nezamislivo kako zemlja koja nije zaključila proces dijaloga i epilog spora sa Srbijom može da postane dio EU", rekao je Hoti.

On smatra i da će Kosovo biti na dnevnom redu za članstvo, ukoliko se promjene pravila igre.

"Koristi Kosova će se sastojati u tome što sada možemo da kažemo da imamo službeni zahtjev za aplikaciju za članstvo, a u najboljem slučaju, kada bi se pravila igre većih sila promjenila, onda bismo bar bili na dnevnom redu da se pridružimo", rekao je on.

Rezoluciju izglasanu u Skupštini Kosova kojom se od Vlade traži da pripremi zahtjev za apliciranje Hoti smatra dobrom političkom akcijom ali ne podržava postupke ministra odbrane koji je prije par dana na društvenim mrežama pokrenuo kampanju za članstvo Kosova u NATO.

"Ono što djeluje zaista paradoksalno i ne djeluje apsolutno primjereno jeste poziv da se određene kampanje preduzimaju preko društvenih mreža", kaže Hoti.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press