Komisija za medije

Nezavisna komisija za medije na Kosovu obustavila je emitovanje četiri ruska televizijska kanala, ali građani Kosova i dalje imaju pristup ruskim portalima. Iz Regulatorne uprave za elektronske i poštanske komunikacije naveli su da niko nije tražio blokiranje ruskih portala, prenosi Koha.

Kao razlog ukidanja ruskih televizijskih kanala, Nezavisna komisija za medije, navela je potrebu da se "zaustavi propaganda koja ima za cilj podrivanje demokratskog svjetskog poretka”.

Kada su u pitanju ruski portali Regulatorna uprava za elektronske i poštanske komunikacije (RAEPC) do sada nije dobila zahtjev za njihovo ukidanje.

"Na osnovu važećeg zakonodavstva, pravni okvir za donošenje ovakvog rješenja još nije definisan. U svakom slučaju, na zahtjev Savjeta bezbjednosti Kosova ili putem sudskih odluka, RAEPC može biti naložena takva akcija“, navodi se u odgovoru regulatora.

U Savjetu za štampu kažu da se bave samo lokalnim portalima.

"Savjet za štampu se bavi medijima na Kosovu, ne bavi se medijima koji imaju sedište van Kosova, već se bavi i sadržajima koji se mogu prevesti ili emitovati u onlajn medijima, odnosno kao sadržajima koji pišu mediji i za koje kosovski mediji snose odgovornost za objavljivanje tog sadržaja ako se dokaže i utvrdi da je prekršen Kodeks štampanih medija“, rekao je Imer Mushkolaj, direktor Savjeta za štampu.

Nakon početka sukoba u Ukrajini i odluka EU, Nezavisna komisija za medije obustavila je emitovanje četiri ruska medija na kablovskim platformama.

Iz ove komisije navode da će dozvoljavanje portala ruskim portalima imati posljedice po bezbjednost Kosova.

"Kada je riječ o javnoj bezbjednosti, mora se djelovati unapred, jer se mora sprečiti eventualna šteta“, navodi se u odgovoru.

Ukupno, prema ovoj instituciji, postoje četiri kanala koje su emitovali provajderi kablovskih usluga, a koji su zabranjeni: Russia Today, Russia24, Planeta RTR i Russia Today Doc.

Izvor: Kosovo Online/Koha ditore