Novac poreskih obveznika

Premijer Kosova Albin Kurti, u prvih devet mjeseci 2021. godine, iz budžeta je potrošio više od 4.000 eura za troškove goriva, a ovi izdaci bili su značajno veći tokom predizborne kampanje, tačnije u septembru i oktobru, prenosi Reporteri.

Podaci dostavljeni ovom portalu, pokazuju da je Kurtijeva potrošnja goriva u mjesecu oktobru porasla na 842 litra, što je budžet koštalo 977 eura, da bi mjesec dana kasnije, u novembru 2021. godine, ti troškovi ponovo iznosili 367 eura.

Dok je bio u opoziciji, podsjećaju, Kurti je kritikovao bivše premijere kada su koristili službena vozila za predizbornu kampanju. Ali, nekoliko mjeseci nakon što je postao premijer, lider pokreta Samoopredjeljenje krenuo je istim putem.

Sa službenim automobilima, čak i džipovima sa zatamnjenim staklima, Kurti se pojavljivao na izbornim skupovima za lokalne izbore.

Kurti je i kao premijer prisustvovao skupovima gdje je pružao podršku kandidatima Samoopredjeljenja za gradonačelnike, a nerijetko je to činio  i tokom radnog vremena.

Kada su u pitanju putni troškovi, kako navodi Reporteri, potpredsjednik Vlade Besnik Bislimi se pokazao kao najštedljiviji, jer je potrošio najmanje novca iz budžeta na gorivo.

Podaci o potrošnji goriva pokazuju da je Bislimijeva potrošnja goriva znatno niža u poređenju sa ostalim članovima Kurtijevog kabineta.

U periodu od 11 mjeseci, potpredsjednik Vlade Besnik Bislimi je na gorivo potrošio ukupno 897 eura.

Mjesečni rekord je ostvario u novembru prošle godine kada je potrošio 142 eura na gorivo.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri