Izvjestilac EP-a

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Viola von Cramon održala je jučer u Južnoj Mitrovici konferenciju za novinare na kojoj je navela da ne vidi nikakve paralele između situacije u Ukrajini i na Kosovu.

Odgovarajući na pitanje novinara portala Kosovoonline koliko je bitno uputiti poziv da se zvaničnici uzdrže od zapaljive retorike s obzirom na "česte izjave zvaničnika Kosova da su mogući sukobi na sjeveru Kosova, dok se sa druge strane iz Srbije govori o neophodnosti održavanja mira, von Cramon kaže da je zajednička odgovornost da situacija ostane mirna".

“Mi nismo primjetili da postoje indikacije da ima provokacija od jednog ili drugog susjeda. Nemamo činjenica koje ukazuju na to. Ne bismo da zamišljamo da stvari mogu da idu tim tokom, nadam da ćemo se pridržavati nekih činjenica, a činjenice pokazuju da ne postoje provokacije i mislim da svi radimo na smirivanju situacije i ne bi trebalo da se zloupotrebljavaju neke riječi, jer neke stvari su nezamislive za neke ljude, a ja ne vidim nikakve paralele između stanja u Ukrajini sa ovim stanjem ovdje”, istakla je von Cramon.

U interesu EU da se nađe dobro rješenje oko izbora

Tokom konferencije za novinare bilo je i pitanja o tome da li će se srpski izbori održati na Kosovu, a von Cramon je rekla da nije na njoj da komentariše situaciju oko izbora, ali je istakla da je u interesu Evropske unije da se nađe dobro rješenje.

“Naravno da bismo voljeli da ljudi imaju priliku da glasaju, ali o tehničkim stvarima i detaljima nije na nama da dajemo komentare”, rekla je von Cramon.

Što se tiče ispisivanja grafita OVK u Suvom Dolu, von Cramon kaže da za taj događaj nije čula, ali da postoje mnoge lažne informacije.

“Kada se govori o napadima sa jedne ili sa druge strane, imali smo mnogo lažnih informacija i dezinformacija, ja nisam čula za ovaj događaj koji ste vi pomenuli i teško mi je da dam komentar povodom toga. Ponekad se ovakvi slučajevi instrumentalizuju za kontrareakcije. Ne vjerujem da je to dobro i moje mišljenje je da treba da uđemo u dubinu ovog slučaja kako bi mogli dali komentar, ali ja za sada nisam čula ništa o tome”, kazala je von Cramon.

Na samom kraju koferencije izaslanica EP za Kosovo pozvala je i novinare da odgovorno rade svoj posao.

“Vi kao predstavnici medija imate veliku odgovornost da se ne podižu tenzije. Mediji su ključni u komuniciranju i nadam se da smo svi istog interesa i da ćemo ljude informisati na pravi način. Da ne izvlačimo riječi iz konteksta i nadam se da ćemo Kosovo u budućnosti videti u Evropskoj uniji”, zaključila je svoje obraćanje von Cramon.

Izvor: Kosovo Online