Svaki dan raste za 10 centi

Rast cijena goriva na Kosovu nije stao. Cijena nafte i benzina svakim danom raste od 8 do 10 centi. Cijene goriva već su dosegnule 1 euro i 60 centi, ali se upozorava da će litar benzina ići na 1,80 centi i 2 eura.

Ruska invazija na Ukrajinu ima sve negativniji uticaj na međunarodna tržišta. Takva kriza je pogodila ekonomiju Kosova, što je dovelo do poskupljenja raznih proizvoda, posebno naftnih derivata koji stalno rastu.

Cijene goriva su među prvim faktorima koji ovih dana na Kosovu stalno rastu.

Gorivo je od jučer poskupjelo za 10 centi po litri. Cijene goriva već su dostigle 1 euro i 60 centi.

I predsjednik Udruženja naftaša Kosova Fadil Berjani upozorava da se očekuju cijene od 1,80 centi i do 2 eura.

“Jučer su cijene bile 1 euro i 40 centi, danas su bile 1 euro i 50 centi, odnosno 1,60 centi. Došlo je do ekstremnog rasta. Za naše građane su te cijene jako skupe, ali to nije do nas, to se događa u cijelom svijetu. Do sada kada govorimo cijene su oko 50 dolara po toni sve skuplje. Trenutno nema zaustavljanja. To se događa u cijelom svijetu. Proizvodna organizacija OPEC smanjila je proizvodnju, a rat koji se vodi u Ukrajini, učinio je da u historiji nije bilo tako visokih cijena kao do sada."

Kazao je da će, kako se trend nastavlja, na Kosovu cijene biti od 1,70 do 1,80 centi i čak do 2 eura. Dok će u zemljama regije, u Albaniji i Srbiji doseći i do 2,50 eura.

Govoreći o Vladinoj odluci o profitnoj marži naftara, predsjednik Berjani je zatražio od izvršne vlasti da preispita odluku, jer je po njemu pogrešna i dovodi u stečaj mnoge kompanije.

“Danas ćemo imati sastanak s ministrom trgovine, vezano za odluku Vlade, ona je pogrešna, odluka koja šteti i dovodi u stečaj mnoge kompanije, gdje će mnogi radnici ostati nezaposleni. Mislim da bi tu odluku trebalo preispitati i vjerujem da će razumjeti, jer je profitna marža dala uvoznicima 4 posto, a trgovcima 6 posto. Ovo je vrlo pogrešno."

Vlada Kosova prije nekoliko dana odlučila je odrediti maksimalne prodajne cijene za trgovinu na veliko i malo. Vlada kaže da je ovu odluku donijela kako bi zaštitila potrošače od velikih kretanja cijena.

Odlukom Vlade, sve prodajne tačke naftnih derivata dužne su u svakom trenutku imati na zalihama najmanje 5 posto svojih skladišnih kapaciteta za potrebe nužnih rezervi.