Granice čuva KFOR

Poslanik Demokratske partije Kosova Xhavit Haliti izjavio je da je malo vjerovatno da će se dešavanja u Ukrajini odraziti na Kosovo, kao i da se proces prijema Kosova u NATO neće dogoditi brzo, prenosi Klan Kosova.

"Proces članstva u NATO je sam po sebi problem i ja ga ne vidim kao proces koji može da se desi brzo. Prednost i bezbjednost Kosova vezana je za to što granice Kosova garantuje NATO i ne vjerujem da je bilo kome lako da interveniše", rekao je Haliti u emisiji Rubikon.

On je dodao da su trenutno neke druge zemlje ugroženije od Kosova, kao i da su KBS obučavane u NATO, ali da su njihove nadležnosti ograničene.

On je kazao i da su pojedine NATO zemlje, koje su ranije povukle svoje jedinice iz Kfora, počele da vraćaju ljude na Kosovo, a da je među njima Francuska koja je najavila dolazak oko 200 vojnika.

Govoreći o jučerašnjem glasanju na Generalnoj skupštini UN, Haliti je rekao da je ono signal da je Srbija počela da mijenja svoj stav prema Rusiji.

"Drago mi je što se Srbija u Generalnoj skupštini UN na neki način distancirala od Rusije, osudila agresiju u Ukrajini i za mene je to veoma značajan znak i nadam se, iako ne vjerujem, ali se nadam da je možda Srbija odlučila da ne bude instrument u rukama Rusije za destabilizaciju Balkana", rekao je Haliti.

Poslanik PDK tvrdi da Srbija ima pripremljeno nekoliko scenarija za napad na sjever Kosova.

"Opasnost je trajna i ne znam kako rade naše službe, ali imam podatke da imaju nekoliko scenarija koji su ih pripremili za mogućnost napada, odnosno okupacije sjevera Kosova koji predstavlja opasnost i predstavlja problem", rekao je on.

Dodaje da jedan od tih scenarija podrazumijeva napad na sjeveru u ime OVK, a zatim da se preduzme intervencija radi zaštite kosovskih Srba.

"Provokacija koju mogu da urade je da izvrše napad u ime snaga OVK sa amblemima i to bi bilo snimljeno kamerama i predočeno cijelom svijetu da smo napali Srbe na Kosovu i da su bili prinuđeni da ih zaštite", rekao je Haliti.

Izvor: Kosovo Online/Klan Kosova