Realnost

Premijer Albin Kurti pozvao je pet zemalja Evropske unije, koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, da to pod hitno urade, prenosi Reporteri.

Na sjednici Skupštine na kojoj je usvojena Rezolucije podrške ukrajinskom narodu Kurti je rekao da ukoliko svijet pažljivo ne odgovori na napad Rusije na Ukrajinu, budućnost svih će biti ugrožena.

Najavio je da će u skladu sa novonastalim okolnostima biti ubrzana prijava Kosova u EU, Savjet Evrope i druge međunarodne mehanizme.

"Mi smo protiv svih stvari koje mogu donijeti gubitak života. Ukrajinci nisu tražili ovu borbu, ali ako prestanu da se bore, nestaće. Mi smo miroljubivi i slobodni ljudi, zato se i pronalazimo u njihovom herojstvu. Dobro znamo cijenu slobode. Ako svijet ne djeluje ujedinjeno, budućnost svakog od nas je u pitanju", rekao je Kurti.

Kurti dodaje da je prošlo dosta vremena otkako je podignuta uzbuna zbog "agresivnog komšije koji se nije pokajao za počinjene zločine".

On je ponovio da su zbog svega toga formirali Fond za sigurnost i pozvao je sve građane da daju svoj doprinos koliko mogu. 

"Pozivamo pet država EU da priznaju ovu realnost hitnim priznavanjem nezavisnosti Kosova. Nezavisnost Kosova je primjer koji uzima u obzir vjekovnu nepravdu i genocid Srbije nad našim narodom", rekao je Kurti.