Uz određene uslove

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje Mimoza Kusari-Lila rekla je da će biti razmotrena mogućnost da se građanima Kosova dozvoli odlazak u rat u Ukrajini, ali uz određene uslove, prenosi Reporteri.

Kusari-Lila kaže da je je svrstavanje čitavog zapadnog svijeta na ukrajinsku stranu dovelo do toga da se razmotre izuzeci od onoga što propisuje zakon, a koji zabranjuje građanima Kosova da idu u ratove u inostranstvu.

Ona je precizirila da će se taj izuzetak odnositi samo na one građane koji nisu dio KBS i koji žele da se priključe ratu u Ukrajini.

"Cilj nam je članstvo u NATO i učešće u ratovima u inostranstvu. Tamo su već britanske i američke specijalizovane jedinice. Kosovo je iskazalo interesovanje da bude dio NATO akcija. O odlasku ljudi tamo ćemo razgovarati u narednih nekoliko sati do održavanja sjednice parlamenta. Ko je zainteresovan za ulazak u rat, osim vojnika KBS, neka ide", rekla je Kusari-Lila.

Ona je dodala da je Kosovo izrazilo spremnost da pomogne u upravljanju situacijom u vezi sa izbjeglicama iz Ukrajine.

"Razgovarali smo i o slanju hitnih ili traumatoloških jedinica u ona mjesta gdje ima mnogo izbjeglica. Čak i u onim zemljama koje nas nisu priznale, poput Rumunije i Slovačke, gdje ima izbjeglica. Pokazali smo spremnost i volju", navela je Kusari-Lila.

Izvor: Kosovo Online/Reporteri