Šefica poslaničke grupe VV

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredjeljenje (VV) Mimoza Kusari-Lila rekla je da je planirano da parlament usvoji rezoluciju povodom ruske intervencije u Ukrajini, kojom će tražiti od pet država članica EU koje to do sada nisu učinile da priznaju Kosovo i podršku za njegovo članstvo u NATO, prenosi Gazeta express.

Ona je navela da će u rezoluciji, koja će biti upućena i parlamentima država EU koje nisu priznale Kosovo, biti naglašeno da ne postoji veza između ruske intervencije u Ukrajini i intervencije NATO na Kosovu, kako tvrdi ruski predsjednik Vladimir Putin.

"Mi smo kao Skupština, kao najveća stranka u parlamentu, inicirali rezoluciju koju ćemo ponuditi svim poslaničkim grupama, a kojom planiramo da najoštrije osudimo rusku intervenciju, sa argumentima koji ukazuju na neuporedivost situacije u Ukrajini sa onom na Kosovu kako je Putin namjeravao da uradi, pokazujući da je njegova intervencija u Ukrajini slična intervenciji NATO u Srbiji zbog Kosova. One nisu apsolutno uporedive. NATO je intervenisao da zaustavi genocid", kaže Kusari-Lila.

Ona je dodala da Skupština Kosova to treba da ponovi međunarodnoj zajednici i svim zemljama koje ne priznaju da sukob u Ukrajini nema veze sa ratom na Kosovu.  

Kusari-Lila kaže da je epilog intervencije NATO u Srbiji bio suđenje Slobodanu Miloševiću i odluka Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova.

Navela je da će sjednica parlamenta biti održana sutra, a da će nact rezolucije sutra biti prosljeđen poslaničkim grupama.

"Imamo i proces integracije odvojen od Srbije, koja je svojom proruskom pozicijom pokazala ono što mi znamo, ali su oni to zamaskirali, da su konačno definisani na kojoj su strani", dodala je Kusari-Lila.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express