Gradonačelnik i poslanica se odrekli plate

Premijer Albin Kurti odobrio je i naložio osnivanje Fonda za sigurnost. Potvrda stiže nakon više zahtjeva opozicionih političara da se sve više ulaže u BSK i pokretanja kampanje da Kosovo postane član NATO-a. Svemu tome prethodila je invazija Rusije na Ukrajinu i lavina izjava iz Prištine da je Srbija ruski saveznik, odnosno da je moguć vojnom blic-krig na sjever Kosova.

"U skladu sa potrebama Bezbjednosnih snaga Kosova, trenutnom situacijom i nakon konsultacije sa međunarodnim partnerima, ovlastio sam danas Ministarstvo finansija da osnuje Sigurnosni fond“, saopštio je premijer u objavi na Facebooku.

Navodi da će prikupljena sredstva biti korišćena u skladu sa strategijom državne bezbjednosti Kosova za koju se očekuje da će biti odobrena od strane Vlade.

Fond će biti regulisan odgovarajućim procedurama i koristiće se isključivo u svrhe koje odobri Vlada, podcrtao je Kurti.

Premijer je pozvao građane Kosova i one u dijaspori da doprinesu ovom fondu.

Kurti je ujedno objavio dokument u kojem se navodi da je vlada ovlastila Ministarstvo finansija, rada i transfera da otvori račun namjenjen Sigurnosnom fondu, preko kojeg će biti omogućeno da se uplaćuju donacije.

U dokumentu se navodi da će se, u koordinaciji sa resornim ministarstvima odlučivati o postavljanju osnovnih kriterijuma ili drugih ograničenja u vezi sa prijemom sredstava, maksimalnim ograničenjima, zemlje porijekla…

"Sredstva ovog fonda će se koristiti za podršku prioritetima Vlade, uključujući oblasti odbrane i bezbjednosti države, bezbjednosne infrastrukture, upravljanja elementarnim nepogodama i slično, na osnovu procjene Vlade“, navodi se u drugoj tački dokumenta.

Podsjetimo, formiranje ovakvog fonda zatražio je danas bivši premijer Kosova Ramush Haradinaj.

Nakon odluke premijera Haradinaj poručuje da su "ruska agresija u Ukrajini, jasna pozicija Srbije uz Putina i Rusiju – ozbiljna prijetnja bezbjednosti na Balkanu, a posebno na Kosovu".

"Ova situacija zahtjeva brzu akciju, efikasne, neophodne i odgovorne odluke svih institucija u zemlji. U ovom duhu, podržavam odluku vlade o osnivanju Fonda za sigurnost, ovog kontinuiranog zahtjeva Alijanse i mene“, naveo je Haradinaj na Facebooku.

Ujedno je zatražio da se odluka preinači u zakon.

Ubrzo nakon potvrde premijera, oglasio se i gradonačelnik Suve Reke, Bali Muharemaj, navodeći da je odlučio da svoju februarsku platu donira Fondu za sigurnost.

"Moja februarska plata biće prebačena u Sigurnosni fond. Kao vojnik po profesiji, ali i kao bivši pripadnik OVK, smatram da je pravi trenutak da pomognemo napredovanju naše vojske, odnosno Bezbjednosnih snaga Kosova“, napisao je Muharemaj na Facebooku.

Poslanica Alijanse za budućnost Kosova, Albana Bytyqi slijedi primjer gradonačelnika Suve Reke.

"Kao poslanica u Skupštini Kosova, čestitam mu i podržavam njegovu inicijativu. Tako ću i ja dati februarsku platu Fondu za sigurnost. Pravo je vrijeme da damo svoj doprinos“, navela je Bytyqi na Facebooku.

Podršci ovog fonda pridružila se i Fjolla Ujkani, poslanica pokreta Samoopredjeljena koja je saopštila da će donirati porodičnu ušteđevinu u iznosu od pet hiljada eura i time "doprinijeti sigurnostisti naše dece".

Kosovski ministar odbrade Armend Mehaj pozdravio je odluku o osnivanju Sigurnosnog fonda.

"Veoma sam srećan što je ovaj intenzivan rad konačno završen i danas potpisivanjem odluke od strane premijera Kosova Albina Kurtija ovaj fond će biti otvoren", naveo je Mehaj na Facebooku, uz najavu da će sutra biti objavljene sve informacije o računu i ostalim detaljima o tome kako mogu da se uplate donacije.

Rat u Ukrajini glavna je vijest u medijima na Kosovu, a pored Rusije, brojni su tekstovi i izvještaji o Srbiji kao destabilišućeg faktora na Balkanu, hegemona, ruskog saveznika, uključujući i čak i prognoze o vojnom blic-krigu na sjever Kosova.

Zajedno sa ovakvim navodima stigle su i poruke da bi KFOR trebalo da uveća svoje prisustvo na sjeveru, ali i da je ovo pravo vrijeme da se Kosovo učlani u NATO i da se sve više ulaže u BSK.