Ublažene mjere

Vlada Kosova odobrila je večeras novi set mjera koje stupaju na snagu danas. Među glavnim izmjenama u odnosu na prethodne mjere je ukidanje policijskog sata.

Policijski sat je ukinut nakon dužeg vremenskog perioda. Ova mjera važila je u periodu od ponoći do pet sati ujutru.

Ukidanje policijskog sata uslijedilo je nakon brojnih zahtjeva kako predstavnika Asocijacije opština, tako i ugostitelja i drugih privrednih subjekata.

Nova odluka o mjerama donijeta je nakon poboljšanja epidemiološke situacije, odnosno pada broja novoinficiranih.

Dozvoljena vjenčanja, rad noćnih klubova…

Osim policijskog časa, Vlada Kosova je ukinula još jednu mjeru koja je već duži period bila aktivna.

Novom odlukom dozvoljen je od 7. marta rad noćnih klubova, organizovanje festivala, koncerata, ekskurzija, hodočašća, vjenčanja, porodičnih veselja do 50 odsto kapaciteta.

Međutim, oni koji prisustvuju ovim događajima, potrebno je da ispune jedan od više uslova.

Potrebno je da imaju potvrdu o vakcinaciji sa dvije doze ili jednom dozom Jansen vakcine. Druga opcija je potvrda o vakcinaciji sa jednom dozom, ali ne starijom od mjesec dana.

Ulazak je dozvoljen i onima koji su preležali kovid u posljednjih 90 dana. Sa druge strane, oni koji poseduju potvrdu specijaliste da su izuzeti od vakcinacije uslijed kontraindikacija, moraju da poseduju negativan PCR test ne stariji od 48 sati.

Uslijed ukidanja policijskog sata, rad ugostiteljskih objekata više nije vremenski ograničen mjerama protiv kovida.

Međutim i dalje važi mjera koja obavezuje mušterije i radnike, da ispune jedan od uslove koji se odnose na vjenčanja i druge aktivnosti, a koji su gore iznijeti.

U novoj odluci Vlade Kosova našle su se i mkere koje se odnose na pravila ulaska na Kosovo.

Ulazak je dozvoljen uz potvrdu o vakcinaciji sa dve doze ili jednom dozom Janssen vakcine, ali ne i ukoliko je prošlo više od 12 mkeseci nakon primanja poslkednje doze.

Moguć je ulazak uz potvrdu o trećoj dozi, ili uz potvrdu o jednoj dozi vakcine, ali uz PCR test ne stariji od 48 sati.

Ulazak je dozvoljen i onima koji su se izliječili od kovida u posljednjih 90 dana, ali i onima koji posjeduju negativan test na kovid ne stariji od 48 sati.

Građani Kosova koji nisu vakcinisani ili ne poseduju negativan PCR test, moraće u samoizolaciju u periodu od sedam dana.