Usklađenost sa demokratskim svijetom

Portparol Vlade Kosova Perparim Kryeziu izjavio je da je Kosovo po pitanju prijema izbjeglica iz Ukrajine, usklađeno sa "demokratskim svijetom", prenosi Gazeta express.

On je tako odgovorio na pitanje da li vlada razmatra plan za prijem izbjeglica iz Ukrajine.

"Osim solidarnosti sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom, vlada je već uvela sankcije Rusiji u skladu sa sankcijama Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Kryeziu.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani nedavno je za medije na Kosovu izjavila da je Kosovo spremno da prihvati izbjeglice iz Ukrajine, u skladu sa kapacitetima koje Kosovo ima, što je do 3.500 izbjeglica.

Predsjednik Saveta za zaštitu ljudskih prava i sloboda Behgjet Shala kaže da Kosovo ne može da zatvori svoja vrata za ukrajinske izbjeglice, ali da nema kapacitet da ih smjesti na duži period.

"Ako međunarodne organizacije, Evropska unija ili SAD pomognu u logističkom i materijalnom smislu, Kosovo može da primi simboličan broj izbjeglica iz Ukrajine, inače nema kapaciteta", kaže Shala.

Prema podacima Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbjeglice, više od 660.000 izbjeglica pobjeglo je od rata u Ukrajini u potrazi za utočištem u susjednim zemljama, poput Poljske, Slovačke, Mađarske, Moldavije, Rumunije.

Izvor: Kosovo Online/Gazeta express