Lažne vijesti

Nezavisna komisija za medije Kosova (NKM) je 26. februara naložila kablovskim operaterima da iz svoje ponude izbace ruske TV kanale, kao što su Russia Today (RT), Russia 24 i Planeta RTR, a kako bi se sprečilo širenje propagande i zaštitila javna bezbednost.

Da bi se zaustavila ruska propaganda i lažne vesti na Kosovu neophodno je da se zabrane i blokiraju mediji iz Rusije, uključujući njihove web stranice i profile na društvenim mrežama. Ovo smatraju Valjon Keroli (Valon Kerolli), stručnjak za društvene mreže i Imer (Mushkolaj) Muškoljaj iz Saveta za štampu Kosova.

Međutim, tako nešto bi morao da naloži Regulatorni organ za elektronske i poštanske komunikacije na zahtev Vlade Kosova, ali takav zahtev još uvek ne postoji.

Regulatorni organ za elektronske i poštanske komunikacije u pisanom odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) navodi da "prema zakonu na snazi nije odgovoran za sadržaj (koji se plasira u medijima), te da shodno tome ne može da donosi odluke o blokiranju web stranica".

"Obaveštavamo vas da Regulatorni organ za elektronske i poštanske komunikacije tehnički ima mogućnost da preko internet operatera blokira ruske web stranice, da se one ne otvaraju na teritoriji Kosova. Do sada nismo primili nijedan zvaničan zahtev za blokiranje nekog ruskog web sajta", navodi se u odgovoru.

Vlada Kosova do objavljivanja ovog teksta nije odgovorila na upit RSE da li se razmatra mogućnost da se na Kosovu blokira pristup web stranicama iz Rusije.

Nalog za izbacivanje ruskih medija

U međuvremenu je Nezavisna komisija za medije Kosova (NKM) 26. februara naložila kablovskim operaterima da iz svoje ponude izbace ruske TV kanale, kao što su Russia Today (RT), Russia 24 i Planeta RTR, a kako bi se sprečilo širenje propagande i zaštitila javna bezbednost.

Ovi kanali su uglavnom bili u ponudi operatera MTS d.o.o., ćerke firme Telekoma Srbije, koja je osnovana 2015. godine na osnovu Briselskog sporazuma Kosova i Srbije. U vlasništvu ove kompanije su gotovo svi kablovski operateri koji funkcionišu u srpskim sredinama.

Predsednik Nezavisne komisije za medije na Kosovu, Faruk (Rexhaj) Redžaj je za RSE potvrdio da je većina operatera prekinula emitovanje ruskih kanala.

Da se kanali, bliski aktuelnoj vlasti u Rusiji, više ne emituju putem MTS-a, RSE je potvrdio i preko samih građana iz srpskih sredina, kako južno tako i severno od reke Ibar. Na nekim kanalima, na kojima se ranije emitovao program ruskih televizijskih stanica, sada stoji natpis "skremblovano", što znači planirani prekid signala na određenim TV stanicama u toku emitovanja određenih sadržaja.

Redžaj je napomenuo da postoje i albanski operateri koji su emitovali ruske kanale, poput TELKOS-a, ali da su isti ukinuti i pre zahteva Nezavisne komisije za medije.

Redžaj napominje da će operateri, koji ne budu poštovali odluku Nezavisne komisije za medije, biti kažnjavani, uz moguće oduzimanje licence.

Ipak, ruski informativni portali su i dalje dostupni na Kosovu.

Kako zaustaviti propagandu na mrežama?

Valjon Keroli (Valon Kerolli), stručnjak za društvene mreže, ocenjuje da Kosovo treba da blokira i sajtove ruskih medija, kao i njihove objave na na društvenim mrežama.

Jedan od načina da se to uradi, objašnjava Keroli, je da se piše Facebook-u, kao što je to uradila Ukrajina, tražeći da se blokiraju različite stranice na teritoriji njihove zemlje.

"Drugi način je putem korišćenja internet provajdera, operateri ili Vlada mogu da traže da se stranica Russia Today na Fejsbuku ne otvara, ili njihov sajt i drugi (ruski) sajtovi", navodi Keroli.

Sa druge strane, Imer (Mushkolaj) Muškoljaj iz Saveta za štampu Kosova, smatra da bi novinari i onlajn mediji na Kosovu trebali da proveravaju informacije koje dolaze iz Rusije pre njihovog objavljivanja.

"Kosovski savet za štampu je ranije upozorio medije da budu maksimalno oprezni kada izveštavaju o ratu u Ukrajini", navodi Muškoljaj.

Ponovo je pozvao portale da objavljuju samo tačne i proverene informacije.

Evropska unija je 27. februara najavila zabranu emitovanja ruskih vladinih medija, Russia Today i Sputnik.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ocenila je da su Russia today i Sputnik deo "medijske mašinerije Kremlja" i da EU razmatra mogućnosti da "zaustavi njihove toksične i štetne dezinformacije u Evropi".

Oni "više neće moći da šire svoje laži kako bi opravdali Putinov rat i posejali podele u našoj uniji", rekla je von der Leyen.