Bivši komandant KBS

Bivši komandant Kosovskih bezbjednosnih snaga Kadri Kastrati ocjenjuje da je Vlada Kosova kasno reagovala povodom ruske agresije u Ukrajini, koja se, kako je dodao, može odraziti i na Kosovo, prenosi Kosovo press.

Kastrati podsjeća da je Albin Kurti prije nekoliko dana sazvao Savjet za nacionalnu bezbjednost, a to je, kako navodi, trebalo da uradi ranije.

"Mislim da su kasno reagovali. Vidjelo se da više od mjesec dana Rusija želi i namjerava da okupira Ukrajinu. Vlada Kosova je trebalo je ranije da sazove Savjet za nacionalnu bezbjednost i analizira situaciju i preduzme adekvatne mjere i neophodne radnje, u slučaju da se tamošnji odrazi na Kosovo. Trebalo bi da imamo preliminarni plan“, rekao je on.

Kastrati je pozvao kosovske institucije na koordinaciju sa KFOR-om, NATO, SAD i njihovim strateškim partnerima.

"Kosovske institucije nakon što je počeo rat moraju da budu u punoj koordinaciji sa NATO i KFOR-om ovdje na Kosovu, Sjedinjenim Državama preko ambasade na Kosovu i naših strateških partnera da prate situaciju i budu na oprezu. KFOR je odgovoran za bezbjednost granica uopšte i treba da bude u punoj koordinaciji sa ovim institucijama“, rekao je on.

Bivši komandant KBS navodi da situaciji u Ukrajini može da utiče na sjever Kosova.

"Postoji opasnost koja bi mogla da pogodi posebno sjever Kosova. Rekao sam i ranije da Srbija ima teritorijalne ciljeve prema Kosovu, veoma je zainteresovana da blokira sjever Kosova i iz tog razloga mislim da će KFOR, Policija Kosova, ali i KBS morati da budu veoma oprezni, dobro koordinisane, da svoje prisustvo rangiraju na sjever oko granica, da kontrolišu sve, ko ulazi i ko izlazi i da imamo situaciju pod kontrolom a ne do te mjere da nas iznenađuje bilo kakva akcija srpskih ili ruskih ekstremista ili tajnih službi na sjeveru Kosova“, ističe оn.

Kosovske bezbjednosne snage u slučaju bilo kakve agresije Srbije, kako navode, neće moći same da se odbrane i zato moraju biti u zajedničkoj koordinaciji sa Policijom Kosova i KFOR-om.

"S moje tačke gledišta, koliko sam pratio KBS, one nisu spremne da se suoče sa bilo kakvom mogućom agresijom Srbije, ali ako je tako nešto potrebno da bude u saradnji i koordinaciji sa Policijom Kosova i KFOR-om“, kaže on.

Kastrati, između ostalog, izražava želju da Kosovo što prije postane članica NATO, jer će tek tada, kako navodi, biti potpuno bezbjedno. Ipak, dodaje da to ne može desiti tako brzo, između ostalog, jer postoje procedure koje moraju da se obave.

Izvor: Kosovo Online/Kosova press