Rizik za novac Penzionog fonda?

Očekuje se da će vojna agresija Rusije na Ukrajinu povećati cijene mnogih proizvoda na kosovskom tržištu, ocjenjuju ekonomski stručnjaci. Oni tvrde da poskupljenje energenata i naftnih derivata odražava rast cijena ostalih dobara. Inače, trend rasta cijena, posebno nafte, počeo je još ranije i prema podacima Udruženja naftnih kompanija Kosova, samo prošle nedjelje cijena po litru je porasla za četiri centa.

Kriza u Ukrajini će uticati na mnoge segmente tržišta. Ekspert za ekonomska pitanja Safet Gërxhaliu rekao je za Radio Kosova da ako cijena nafte poraste, onda se očekuje da će doći do povećanja cijena i nekih drugih poljoprivrednih proizvoda.

"Najveća zabrinutost je šta će biti sa sudbinom finansijskih tržišta u svijetu, jer je ovo šok i samo u četvrtak smo imali pad kapitala na ovim berzama i do 30 odsto. To je ono što bi trebalo da nas brine. Postoje kosovske komercijalne banke koje imaju kapital uložen u različite fondove. Dio novca Penzionog fonda je u ovim aktivnim fondovima i sve ovo predstavlja veliku brigu o kojoj treba razmišljati gdje da se investira i izračuna rizik, a da u tom pogledu ne nanese štetu građanima Kosova“, rekao je on.

Posljednjih meseci građani Kosova suočeni su sa poskupljenjem osnovnih proizvoda, kao što su: hljeb, meso, mlijeko, sir, ulje, jaja, voće, povrće i dr. Poskupjela je i struja i naftni derivati. U petak je zabilježeno povećanje od 4 centa po litru, kaže za Radio Kosova predsjednik Udruženja naftnih kompanija Kosova Fadil Berjani.

"Cijenu određuju berza i proizvodna organizacija OPEK. Situacija u Ukrajini je podstakla povećanje cijena i od toga imamo ekstremno povećanje naftnih derivata. U petak  je cijena porasla za četiri centa i očekuju se promjena u zavisnosti od kretanja na berzi, dizel je 1,40€, dok je cijena benzina 1,42€", rekao je on.

Prema njegovim riječima, Kosovo ima rezerve nafte za najmanje naredna dva mjeseca.

Predsjednik Privredne komore Kosova Berat Rukiqi na Facebooku je napisao da je više direktnih posljedica koje Kosovo trpi zbog krize u Ukrajini, a to su: povećanje cijena nafte, gasa, energenata, struje, žitarica, rast cijena aluminijuma i čelika, a posljedično i rast troškova u građevinskom sektoru i troškova transporta.