Ne treba izazivati paniku

Bivši ministar odbrane Anton Quni ocjenio je, povodom dešavanja u Ukrajini, da ne vjeruje da Beograd može da preduzme "takvu avanturu" na sjeveru Kosova, prenosi Ekonomija onlajn.

Quni je, međutum, naglasio da Kosovo treba da razmotri moguće rizike, ali i dodao da ne treba izazivati paniku.

"Sve procjene, stavovi ali i akcije moraju da se odvijaju u dobroj koordinaciji sa našim partnerima. Nije neophodno da fizičko prisustvo bude mjera predostrožnosti za upravljanje situacijom, ali situacija mora biti pod pažljivijim nadzorom. Naravno da moraju i snage bezbjednosti biti u pripravnosti i dobro pripremljene za takve operacije. I dalje vjerujem da ovakvih avantura srpskog režima neće biti, jer ocjenjujem da su i oni uvereni da avantura koju je preduzela Rusija može uskoro da se pretvori u bumerang za apetit Srbije", rekao je Quni.

Istakao je da je važna koordinacija kosovskih bezbjednosnih institucija sa Kforom, NATO i strateškim partnerima.

"Sada zapadne zajednice, iz demokratskih i civilizovanih zemalja, vojnu operaciju Rusije na Ukrajinu smatraju agresijom. A kada država preduzme takvu akciju, naravno da bi obezbjedila uspeh operacije, zainteresovana je da ima što manje protivnika. To može postići stvaranjem novih kriza i skretanjem pažnje sa teritorije na kojoj se odvijaju operacije", rekao je Quni.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online