(Ne)oštećeni odnosi sa SAD

Bivši premijer i poslanik Demokratskog saveza Kosova Avdullah Hoti kaže da je zagonetno zašto premijer Albin Kurti do sada nije pozvan u Vašington, iako je najavljivao posjetu SAD, prenosi Ekonomija onlajn.

Hoti je kritikovao neaktivnost kosovske diplomatije u lobiranju za nova priznanja i izrazio nadu da će Kurti uskoro posjetiti SAD.

"Nadam se da će se to dogoditi što prije, kako bi se ojačali odnosi sa Sjedinjenim Državama i nastavio trend prijateljstva između Kosova i Sjedinjenih Država", kaže Hoti.

On je, međutim, naveo da niko na Kosovu nema moć da prekine prijateljske odnose sa SAD.

"Mogu se oštetiti u određenim trenucima, ali ne u punom smislu te riječi. Pomalo je zagonetno zašto Kurti do sada nije pozvan u Vašington", rekao je Hoti.

Predsjednik Socijaldemokratske inicijative i bivši zamjenik premijera Fatmir Limaj kaže da Kosovo nema diplomatiju, niti lobira za nova priznanja, a da poruke koje posljednjih godina šalju predstavnici vlasti štete interesima Kosova.

Limaj je Vladu Albina Kurtija nazvao "grupom stanara", za koju navodi da Kosovo smatraju državom pod zakupom i naveo da se na Kosovo ne gleda kao na "novu državu".

"Kosovo nema diplomatiju, nema lobiranja. Gubimo prostor u Briselu. Gubimo naše manevarske prostore u Vašingtonu. To je zbog toga što vlade ima problema sa gubitkom istorijskog pamćenja. Vlada govori da je bilo razaranja 20 godina. Prije 20 godina Kosovo je okupirano. Kosovo je uništeno i nije bilo institucije. O čemu pričate već 20 godina. Uništili smo državni sistem druga Tita i Srbije da bismo stvorili slobodu za Kosovo. Zato ti okupljeni predstavnici vlasti nemaju pojma kako je nastala država. Moraju da nauče kako je ova zemlja nastala. Nažalost, tu se okupila grupa stanara koji Kosovo vide kao iznajmljeno mjesto. Kosovu ne treba da vladaju stanari, nego ljudi koji su dijelili sudbinu svoje domovine i koji nemaju rezervnu domovinu", rekao je Limaj.

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj podsjetio je da se premijer Albin Kurti oštro protivio američkim energetskim investicijama na Kosovu, a da to slabi Kosovo u oblasti bezbjednosti.

Izvor: Kosovo Online/Ekonomia Online